♫1, 2, 3, 4, boek is van papier♫

Het komt vaker terug dan je denkt: de discussie over wat nu een boek is, en of de ene leesvorm beter is dan de andere. Om de een of andere reden hechten we meer waarde aan een fysiek boek dan aan een ebook. En wat vind je van een luisterboek? Dan lees je toch eigenlijk niet meer?

Beter of anders?

Los van dat een heleboel professionals in het boekenvak een ebook en luisterboek consumeren net zo goed lezen noemen, is het voor jou als auteur belangrijk om geen onderscheid te maken in wat beter is. Het is gewoon anders. Ik kan wel zeggen dat voor mij het lezen van een papieren boek de ultieme leeservaring is, maar de pro’s zijn het erover eens dat je een luisterboek ook kan “lezen” (omdat lezen vroeger een veel breder begrip was, met o.a. de betekenis “interpreteren”).

Daarbij leven we in “de moderne tijd”. De digitalisering van boeken is de twee na grootste verandering sinds de boekdrukkunst. Het is niet iets wat we kunnen negeren en het is ook niet iets wat we moeten onderschatten. Ebooks en audioboeken hebben voordelen die een fysiek boek niet heeft. Mensen met een leesbeperking kunnen alsnog een verhaal tot zich nemen, je kan veel meer boeken opslaan zonder dat het veel ruimte inneemt en op die manier ook makkelijker meenemen. En zo zijn er nog veel meer redenen die ik niet zelf kan verzinnen.

Er is meer dan papier

De meeste schrijvers hebben het plaatje van een paperback of hardcover in hun hoofd. Ik heb zelf jaren alleen maar gefocust op het verkopen van papieren boeken omdat ik daar meer waarde aan hechtte. Maar daarbij heb ik niet stilgestaan bij de vraag: waar hecht de lezer meer waarde aan? En dat antwoord kan dus verschillen van papieren boek, ebook en luisterboek. Soms is het een combinatie en wil een lezer op het ene moment een papieren boek en het andere een luisterboek. Om de lezer, met wie jij toch graag een goede band wil, tegemoet te komen is het dus cruciaal om je boek in meerdere formaten aan te bieden.

Daarom wil ik je even meenemen in mijn overpeinzingen, om jou een voorzetje te geven en jouw eigen gedachten erover te stimuleren.

Papieren boeken

Ik bied mijn boeken uitsluitend in hardcover versie aan. Dit komt dat een kartonnen omslag in de buitenlucht op evenementen omkrult en het moeilijk is de kwaliteit te behouden. Dit geldt ook voor als lezers het meenemen in de trein of op vakantie. Sommigen vragen specifiek naar een paperback. Ik weet niet altijd wat de reden ervoor is, maar er is een voorkeur voor. In ieder geval is het goedkoper en voor mensen met een krappe portemonnee kan het doorslaggevend zijn om wel of geen boek van je te kopen.

Ebooks

Sinds kort zijn 2 van mijn boeken als ebook beschikbaar. Eén daarvan verkoopt net wat beter dan zijn papieren versie. Dat geeft al aan dat er echt vraag naar is. Voor sommigen is het heel fijn dat je de lettergrootte kan aanpassen, dus zeker als ouderen jouw boeken lezen is een ebook een hele handige manier om ze tegemoet te komen. Het voordeel van een ebook is dat ik er meer geld aan over hou per verkocht boek. Je kan ze zelfs via de bibliotheek laten lenen of op bekende platforms uploaden. Zo heb ik dat bij Rakuten Kobo gedaan, waardoor ze ook meteen beschikbaar zijn via bol.com. Je hebt dan ook geen opslagkosten bij het CB zoals bij een fysiek boek en ook geen verzendkosten. Het enige wat ik echt een nadeel vind, is dat je niet kan signeren.

Luisterboeken

Ik had al jaren een luisterboek versie van “Vitya Malonti”, maar dat was een gebrande CD. Met alle nieuwe platforms zoals Audible en Storytel heb ik dat echt moeten herzien. Ik ben bezig met het maken van het audioboek van het eerste deel van Jonas Dubelaar en ik ga dat zeker op die platforms beschikbaar stellen. Ik heb zo veel mensen die blind zijn of last hebben van dyslexie blij kunnen maken met die eerdere luisterboek versie van “Vitya Malonti”, dat ik de waarde ervan belangrijk genoeg vind om luisterboeken te blijven produceren.

Concluderend

Voor mijn gevoel praat ik redelijk makkelijk over deze dingen. Ik wil je alleen wel waarschuwen. Zelfs voor fysieke boeken, maar vooral ebooks en luisterboeken, geldt dat je wel moet weten wat je doet om een kwaliteitsproduct neer te zetten. Zo moet je ebook compatibel zijn met verschilende ereaders of tablets en daarvoor moet je een goede opmaak hebben. Bij het maken van een luisterboek moet je een goede microfoon hebben en vaardigheden hebben om audio te bewerken. Als je geld hebt om dit over te laten aan een professional zou ik dit zeker aanraden. Wil je de sprong wagen en het zelf doen, praat dan eerst even met mij, dan vertel ik je waar je rekening mee moet houden. Je kan contact opnemen via annemiek@jonasdubelaar.com

Welke formats heb jij van je boek? En welke heb je nog niet, maar zou je wel willen?

2 antwoorden op “♫1, 2, 3, 4, boek is van papier♫”

  1. Hi Annemiek,
    Ik merk dat ik van fysieke boeken, toch echt over gegaan ben op e-boeken in het format e-pub.
    Hoewel ik nog steeds graag de fysieke boeken in mijn kast heb staan, vind ik het lezen met een e-reader prettiger. Hij is heel licht (dus ik krijg geen last van mijn polsen met vasthouden), het maakt niet uit hoe ik hem vast houdt en hij is waterdicht. dus ik kan ook makkelijk lezen op het strand of in bad. Tevens lees ik vrij snel, vaak dikke pillen en moet ik voor de vakantie zeker meer dan 1 zo’n boek meenemen om te voorkomen dat ik zonder leesvoer zit. Nu heb ik 483 boeken bij me, zonder dat het een grammetje zwaarder is. Daarnaast kan ik altijd boeken aanvullen via wifi als ik daar behoefte aan heb. Dus, doe mij maar digitaal 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.