10 adviezen voor auteurs in spe

2018, weer een nieuw jaar en we staan in januari nog maar aan de start. Dit jaar heeft nog alle mogelijkheden, waarin elke dag een goede dag is om iets op te pakken. Deze blog richt ik op jou, als jij een tiener bent (misschien wel wat ouder?) die schrijft, of wil schrijven, maar nog geen boek af heeft of een publicatie in het vooruitzicht heeft. Ik vroeg mezelf af: wat kan ik als advies voor iemand die nog aan het begin van zijn/haar carrière staat – of dat nu schrijven wordt of niet – meegeven, waardoor je overzicht hebt van wat er moet en kan.

Dit jaar is het bijna tien jaar geleden dat ik mijn middelbare school startte. Ik had een interesse in schrijven, maar was er op dat moment totaal niet mee bezig. Ik was nog veel te veel bezig met mijn plek vinden, totdat ik doorkreeg dat ik altijd mijn eigen plek kon zijn en ik trots mocht zijn dat ik anders was. Ik sportte, speelde muziek en een klas later: schreef. Vanaf dat moment had ik voor mezelf besloten: ik wil een bestselling author worden.

Herken jij je hier in? Want dan wil ik je graag mijn ervaring meegeven, als je bereid bent te luisteren.

 • Leg jezelf geen onnodige druk op: schrijven gaat het beste als je het leuk vindt.
 • Stel doelen, maar geen hoge verwachtingen: ik wilde op mijn twintigste al beroemd zijn, maar inmiddels heb ik geleerd dat het allerbelangrijkste is dat jij achter je werk staat, niet hoe snel dat ter wereld komt.
 • Schrijf belangrijke plotpunten op en doe research: je wil immers niet van iemand horen dat er iets niet klopt aan je verhaal. Daarbij, diepgang wordt door lezers ERG gewaardeerd.
 • Lees: verruim je blik in jouw genre. Zoek op tot waar de randen gaan en dan kan je bedenken hoe jij nog verder kan gaan.
 • Zoek een schrijfcoach: het is gewoon fijn om niet alles zelf uit te hoeven zoeken en een helpende hand te krijgen, hoe sneller je leert, hoe meer deuren voor je open staan.
 • Wees af en toe streng naar jezelf: als je wil dat jouw boek er komt, zal je het moeten schrijven. Je mag er zo lang doen als je wil, maar het zou toch jammer zijn als het pas over dertig jaar op de markt ligt. Dat betekent af en toe geen spelletje doen, ook al wil je dat heel graag.
 • Vraag voor zo veel mogelijk feedback van andere auteurs en lezers: iedereen valt andere dingen op en jij kan kiezen waar je van wil leren. Ik raad je aan mee te doen aan schrijfwedstrijden.
 • Bouw een netwerk op van mensen in het boekenvak: auteurs, uitgevers, redacteuren, marketeers, bloggers, recensenten. Het is een enorme steun om mensen in je omgeving te hebben die dezelfde interesse hebben als jij, en er komt waarschijnlijk een moment dat je iets voor elkaar kan betekenen.
 • Verdiep je eens in de manieren van uitgeven: zelf uitgeven of opsturen naar een traditionele uitgeverij? Kijk hier objectief naar, weeg voor elke manier de voors en tegens af.
 • Schrijf, schrijf, schrijf: bouw ervaring op, dat beloont zich vanzelf.

Dit is helaas geen gegarandeerde succesformule, wel kom je hier al een heel eind mee! Je hoeft niet alles in een keer te doen, sterker nog: focussen op 1 ding zorgt ervoor dat je dat sneller kan leren/toepassen dan van alles een beetje. Heel veel succes met schrijven! En vergeet niet er lol in te hebben.

Aan welk advies zou jij dit jaar willen werken?

2 antwoorden op “10 adviezen voor auteurs in spe”

 1. Ik ga werken aan: “Wees af en toe streng naar jezelf”.
  Want ik heb veel tijd verlummeld terwijl ik ook gewoon had kunnen schrijven.
  Nu is mijn deadline aanstaande Valentijnsdag, dus ik heb nog maar 4 weken.
  Prioriteren dus!

  Dank voor de tips, het was handig om het weer even voor mijzelf op een rijtje te hebben waarom ik schrijven wil.
  Ook dat zorgt weer voor een duwtje in de rug.

  Groet, Tony Verheij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.