Hoe kies je een cover?

Maar al te vaak zie ik covers voorbij komen die door de auteur zelf gemaakt zijn en dat is te zien. Ik vind het curieus dat zij denken dat het echt een goede manier is. Vaak doen ze het zelf om geld te besparen. Maar voel je niet te snel aangesproken, dit speelt zich vooral in Amerika af, waar de Nederlandse markt zich heel anders gedraagt. Toch zette me dit aan het denken: wat weten wij (auteurs) van een cover maken? Vandaag wil ik je graag een aantal punten geven die bedoeld zijn om je na te laten denken. Dit is vanuit het perspectief van de selfpubber, maar kan ook waardevol zijn in de gesprekken met je uitgever als je je boek traditioneel laat uitgeven.

Wie?

Zelfs als je bij een traditionele uitgeverij zit, is er vaak toch ruimte om een cover designer aan te dragen, mocht er iemand zijn die sterk jouw voorkeur heeft. Dus, hoe vind je die?

1) Je kan covers bekijken van andere boeken in het genre dat je schrijft. Vergeet niet de naam op te zoeken op de omslag.

2) Je kan rondvragen in jouw netwerk of iemand goede suggesties heeft.

3) Je kan online, bijvoorbeeld op sites waar specifiek graphic designers aanwezig zijn, browsen op designers binnen jouw genre. Een van de sites waar je op kan kijken is fiverr.com, maar ook op Facebook (groepen en pagina’s) zijn er goede te vinden.

Wat?

Bij het proces van het maken van een cover zijn er een aantal dingen waar je op kan letten, zelfs als jij het niet zelf maakt:

1) Is de verdeling van tekst overzichtelijk en legt het de focus op het belangrijkste onderdeel? (ahum, de titel).

2) Is er een foto van jou op de achterkant? Ja, dat is nog iets: het aanleveren van het bestand voor de cover is inclusief de rug en de achterflap. Verder heeft het ook een bar-code met ISBN nodig.

3) Heef het bestand een paar mm extra zodat het om de kaft kan zonder dat de cover scheef komt te zitten?

4) Is de DPI (resolutie) hoog genoeg? (minstens 300 DPI)

5) Blijf binnen het genre. Het is goed om kritisch en onderscheidend te zijn, en clichés te vermijden, maar als je boek niet het genre wat je schrijft uitstraalt is het erg lastig om je boek in de handen van jouw doelgroep te krijgen.

Hoe veel?

Wat ik wel zie aan Amerikaanse invloed in Nederland is een bepaalde terughoudendheid wat betreft veel geld uitgeven. Er is alleen een verschil tussen duur en veel geld. Voor het maken en opmaken van een foto kan je een lagere prijs verwachten dan een compleet zelfgemaakt fantasy design. Een redelijke prijs voor goede kwaliteit is rond de €400,- Misschien veel geld, maar vergeleken met alle hoge kosten die verbonden (kunnen) zijn rondom het productieproces van een boek is dit het het meest waard. Naar mijn mening ben je niet serieus over je boek als je de prijs belangrijker vindt dan de kwaliteit van de cover. Dat is uiteindelijk de eerste indruk. En als je wil verkopen kan die eerste indruk allesbepalend zijn. Dus als je zelf geen werk of ervaring hier in hebt, zou ik je sterk aanraden wél die investering te doen: van alle investeringen die je kan doen loont alleen goede redactie beter.

2 antwoorden op “Hoe kies je een cover?”

 1. Interessant, ik heb mijn cover door iemand laten ontwerpen die professioneel i, maar zelf bepaald wat de inhoud moest zijn. Zo staat er om de voorkant mijn eigen schilderij, gemaakt op basis van de inhoud. Ik zou het leuk vinden als je op mijn website wilt kijken naar mijn cover en je mening wilt geven. Zie op http://www.maryritsema.nl het boek Blauw Bloed. Onthulling van een familiegeheim!

  1. Hallo Mary,
   Dankjewel voor je reactie. Ik heb je boek kunnen vinden en bekeken. Het is inderdaad goed te zien dat het professioneel gemaakt is, ik heb er dan ook weinig op aan te merken. Ik vind het portretachtige met het rode doek erg leuk en origineel voor een cover. Als ik je dan toch iets mee mag geven (iets kleins hoor): 1) Je kan op sommige plaatsen nog witte randjes zien, vooral op het rode doek. Dat valt op het eerste gezicht niet op, maar ik vind dat toch een beetje jammer. 2) De achterflaptekst is niet aan twee zijden uitgelijnd. Ik vind het zelf professioneler overkomen als dat wel zo is, maar mijn eerste boek had dat ook niet en ik zie in de winkel ook talloze boeken liggen waar het alleen links uitgelijnd is, dus maak je daar geen zorgen om. Verder is het natuurlijk een prachtige cover. Ik denk dat je in deze cover al veel kan herkennen van wat ik in mijn blog heb verteld.
   Ik wens je een hele fijne dag!
   Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.