5 tips voor evenementen draaien

Verkopen. Ja, kom maar op! Een blog voor self-pubbers én regulier uitgegeven auteurs. Het maakt niet uit hoe je uitgegeven bent, je zal altijd meer verkopen van jouw prachtige boeken krijgen als je zelf ook initiatief neemt. In deze blog duik ik in op de praktische kant van evenementen regelen, gericht op auteurs in het fantastische genre. Dit doe ik zelf al zes jaar en ik heb de nodige tips en tricks opgedaan in die tijd. Sterker nog, bij mijn laatste evenement stond ik naast iemand die het voor het eerst deed. Pas toen werd het mij duidelijk dat sommige dingen voor beginners nog helemaal niet vanzelfsprekend zijn. Dus leer vooral van mensen die je voorgaan en bespaar jezelf tijd, energie en geld!

Er zijn al talloze lijsten gemaakt van fantasy-gerelateerde evenementen. Neem hier eens een kijkje.

Nu, ga vooral niet ALLES reserveren. Ten eerste moet je goed bijhouden vanaf welke datum het mogelijk is om een stand te boeken. Voor sommige is dit namelijk heel vroeg van tevoren en alle goede plekjes zijn zo weg. Daarbij weet je waarschijnlijk ook niet welke evenementen goed voor jou draaien en investeer je makkelijk veel te veel met als resultaat dat bleek dat het het niet waard was. Daarom geef ik je vandaag 5 tips.

Tip 1

Kies een paar evenementen uit die

1) redelijk in de buurt zijn voor jou (binnen 1 uur reistijd)

2) betaalbaar zijn

3) waarvan je weet/kan verwachten dat jouw doelgroep daar rondbanjert.

Tip 2

Boek samen met andere auteurs, uitgeverijen of boekhandels. Zeker als je nog niet veel titels mee kan nemen is het voor 1 auteur veel te duur om een stand te huren en krijg je die winst er nauwelijks uit. En dat ligt niet aan jouw verkoopvaardigheden! Ik heb hier een speciale groep voor aangemaakt als je meer kans wil maken om op tijd samen te boeken: hier.

Tip 3

Sla een aantal spulletjes in die je kraam leuker maken. Misschien hebben sommige auteurs dat wel bij zich, maar je kan maar beter voorbereid zijn. Hier heb ik een paar nuttige suggesties voor je:

 • mooie kleden
 • banner/posters
 • verhoging voor je boeken (kistjes, dozen etc.)
 • lichtjes (heel handig als het voor sluitingstijd donker is!)
 • muziek
 • slingers

Vergeet ook niet dat veel mensen willen pinnen. Gemiste kans als je geen pinapparaat hebt. Deze kan je voor een paar tientjes aanschaffen en werkt met data op je mobiel, waar je een app voor het bijbehorende pinapparaat moet hebben.

Tip 4

Comfort gaat voor! Geloof me, het is ontzettend leuk om je uit te dossen voor dit soort evenementen, maar stel jezelf vooral deze vraag: kan ik in dit soort kleding regen, kou en 2 dagen lang staan volhouden? Wanneer jij je niet lekker voelt, dan is de kans ook minder groot dat je goed gaat verkopen.

Tip 5

Zorg voor tools die de kans op verkopen groter maken. Hier wat inspiratie:

 • flyers met jouw contactgegevens
 • banners met jouw naam, boek en website
 • boekenleggers
 • merchandise met quotes
 • t-shirts met je cover of quotes
 • een voorwerp dat centraal staat in jouw boek
 • visitekaartjes met jouw contactgegevens en website
 • heb je een prijs gewonnen of ben je genomineerd? Laat het zien!

Dit hoef je natuurlijk niet allemaal in één keer te regelen en je hoeft ook niet alles hiervan te kiezen. Misschien ben je hierdoor wel geïnspireerd voor heel andere dingen die voor jou werken. Dit is gebaseerd op mijn ervaring, dus ik zou zeker kijken naar de punten die je nog niet wist. Succes met de verkoop van jouw boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.