3 dingen die je moet weten over dialogen

Natuurlijk weet je hoe je moet praten, maar weet je ook hoe je een sterk dialoog moet schrijven? Dialogen zijn wat een verhaal levendig maakt. Maar trap er niet in, soms zit er ook kracht in minder dialoog. Het gaat allemaal om balans.

Het vinden van die balans is lastig. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Ja, dat snap je nou wel. Je wil best aan de slag, maar je weet niet op welke dingen je allemaal kan of zou moeten letten. Gevolgen zijn dat je dialoog niet vloeiend is, niet in lijn met de personages en het ergste: het komt niet geloofwaardig over.

Er zijn een heleboel dingen waar je op kan letten. Je zal waarschijnlijk nooit alles weten, maar je erin verdiepen is heel handig. Lezen gaat vaak gevoelsmatig en je kan je als lezer niet altijd je vinger op leggen waarom een dialoog werkt of niet werkt. Maar met concrete geheugensteuntjes kan je de lezer wel naar het gevoel “het dialoog werkt” brengen.

Hier zijn mijn 3 tips voor jou om je dialoog te verbeteren. Je kan zo veel of zo weinig kiezen als je wil, maar kies er in ieder geval 1 om mee te werken.

Tip 1: Observeer mensen

Dit is niet creepy bedoeld. Ga eens in een café zitten, de bus, de trein of op een plein. Neem een notitieblok mee en noteer gesprekken waarvan je denkt dat het aansluit bij een dialoog met jouw personages. Misschien kan je hierdoor wel nieuwe personages creëren.

Tip 2: Zorg voor karaktervastheid

De nummer 1 tip voor geloofwaardigheid van karakters is dat ze zich gedragen als individuele personen en gelaagd zijn. Een flat character is iets wat opvalt en irriteert, dus bedenk goed van tevoren hoe je karakters reageren op mensen en situaties en nog belangrijker: controleer het aan het eind nog goed. Om dit te oefenen kan je telkens 1 ander personage nemen en die in dezelfde standaard setting zetten. Zo kan je duidelijk verschil maken tussen je personages.

Tip 3: Wissel af

Het is belangrijk om af te wisselen tussen dialoog en alinea’s zonder dialoog. Vermijd ook allerlei losse zinnen tussen het dialoog te gooien. Om het vloeiend te maken schrijf je een stukje dialoog en daarna weer even niet. Dit is natuurlijk geen must, maar wel een goede richtlijn.

Er is natuurlijk veel meer te zeggen over hoe je een goed dialoog schrijft. Deze drie punten zijn de basis en als je dit eenmaal hebt, dan kan je je gaan verdiepen in de details. Laat me in een reactie weten welke tip jij gaat toepassen. Een tip toevoegen mag natuurlijk ook.

Wil jij hiermee echt aan de slag en wil je mijn hulp daarbij? Neem dan contact op via annemiek@jonasdubelaar.com voor een half uur gratis skypesessie, waarin ik je help met het schrijven van jouw boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.