Actie is het wondermiddel

Het is niet makkelijk om te blijven schrijven. Dat kan omdat het niet genoeg oplevert, het te veel tijd inneemt of je het mentaal niet volhoudt. Maar voordat je opgeeft: probeer het eens op een andere manier. In deze blog vertel ik je hoe ik omga met tegenslagen of weerstand. Het is heel persoonlijk en ik kan alleen maar hopen dat jij hiermee uit de voeten kan. Dus, laat vooral in een reactie weten wat jij mist en waar jij graag een praktische oplossing voor wil.

Stoppen willen we meestal niet, maar soms gaat het niet anders. Of is dat wel zo? Als je het echt niet meer weet kan je altijd blogs als deze lezen, of mensen persoonlijk om hulp vragen. Probeer ook eens op facebook of twitter bekende auteurs aan te spreken. Wie niet waagt, wie niet wint.

Hier is mijn lijst van uitdagingen die je als schrijver tegen kan komen en hoe je ermee om kan gaan. Je wil resultaat, je wil dat je boek af is, in de winkel ligt en lekker verkoopt. Maar vergeet niet dat jouw mentale toestand daarin ook erg belangrijk is! Als jij niet lekker in je vel zit, zullen de resultaten ook tegenvallen. En wat als het tegenvalt? Dan zal je je hoofd moeten buigen en gewoon doorgaan.

Afwijzing:

Het is vooral lastig als je meerdere afwijzingen achter elkaar krijgt. Soms wil ik het niet eens meer proberen, maar dan bedenk ik mezelf: het gaat er niet om of ik 1 nee krijg, 10 of 1000. Het gaat om die ene “ja”. Als je je daar op focust, kan je een afwijzing makkelijker naast je neer leggen. En er gaat altijd een andere deur voor je open. Niet alles gaat zoals jij het wil, maar het kan ook leuker uitpakken dan je voor ogen had. Probeer het grote plaatje te bekijken, en niet de afwijzing die je net gekregen hebt.

Geen zin:

Mijn moeder zei regelmatig: als je geen zin hebt, dan maak je maar zin. Geen kind dat dan opeens zin heeft. Toch heb ik geleerd dat te doen. Op dit soort momenten herinner ik mezelf aan andere mensen. Zijn zij nu bezig? En ik niet? Dan loop ik dus een achterstand op! Op het moment dat je geen zin hebt, adviseer ik je deze TED-talk (in het Engels) te kijken. Dit heeft voor mij heel veel geholpen om dingen gewoon te gaan doen. Er is namelijk fysieke kracht voor nodig en je moet jezelf dwingen: https://www.youtube.com/watch?v=Lp7E973zozc&list=PLtnz1JOe4IqSojrOlLHPxft0IBQV14W-M&index=7&t=1025s

Ook een mooie uitspraak die mij erg heeft geholpen: op je 18e wordt je niet verteld dat je zelf de rol van jouw ouders op je moet nemen. Je moet jezelf achter de kont aanzitten om dingen te doen waar je geen zin in hebt. Belangrijk: houd voor ogen waarom je het doet en waarom schrijven belangrijk voor je is.

Te veel fouten:

Soms voel ik me onprofessioneel, te jong, krijg ik weer een fout te horen van iemand. Dat kan zich opstapelen en soms voel je je daar erg rot door. Geen zorgen: fouten kunnen rechtgezet worden. Een fout is alleen een fout als je er niets van leert. Het klinkt misschien cliché en tegenstrijdig, maar je zou ernaar moeten streven om fouten te maken. Zo leer je het meest en kan je ook iets neerzetten met zo min mogelijk fouten!

Geen tijd:

Het hangt er een beetje van af in hoeverre je bereid bent tijd te stoppen in schrijven. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om er tijd in te steken. Persoonlijk werk ik veel in de bus en in de trein, ook al schrijft het soms ongemakkelijk. Zo schiet ik wel op. In de pauze tussen colleges heb ik ook tien minuten waarin ik regelmatig schrijf. Soms helpt het ook als je tijd opzij zet om te schrijven. Bv: om vrijdag ga ik twee uur schrijven, met een pauze van een kwartiertje. Kijk eens bij mijn nieuwste groep: Writing Challenges – challenge your writing. Hierin bied ik verschillende vormen aan om tijd in te plannen zodat jij aan je schrijven toekomt. Beter laat dan nooit: vergezel je me in de challenge van maart?

Afleiding:

Dit is misschien wel de lastigste van de uitdagingen. Dit heb je niet altijd zelf in de hand. Wat je in ieder geval kan doen: een rustige werkplek opzoeken (wat dacht je van de bibliotheek?), zorgen dat iemand anders de telefoon opneemt, tijd inplannen waarin niemand je mag storen (dit is ook zelfrespect: wat zegt het over jou dat iedereen jou op elk moment mag storen?), ook al is het maar een half uur, mobiel uit, en een app op je laptop waar je kan instellen dat je voor bijvoorbeeld 1 uur niet op facebook kan. Ik gebruik hiervoor de app “self control”.

Weinig verkoop:

Zeker als je ergens zelf je boeken staat te verkopen, kan de moed je in de schoenen zakken als de zaken niet willen lopen. Het is makkelijk om te miepen en inactief te worden, maar wees eerlijk: je zou je een stuk beter voelen als je meer verkoopt. En wat moet je dan doen? Actief mensen aanspreken. Ook op social media kan je mensen aanspreken. Een kort berichtje dat je dacht dat ze misschien interesse zouden hebben. Brainstorm eens met mensen die verstand hebben van sales of boeken, of met lezers zelf, wat zou helpen om meer te verkopen. Productief hierin zijn is het beste geneesmiddel!

Geen overzicht:

Het kan zijn dat je zo veel te doen hebt dat je niet weet waar je moet beginnen. Als dat je overkomt, zoek dan naar blogs, filmpjes, mensen die meer ervaring hebben dan jij en zoek uit wat de eerste stap is. Je hoeft alleen maar actie te ondernemen en die eerste stap te zetten, en dan wordt de stap daarna vanzelf duidelijk. En je kan altijd terugvallen op hulpbronnen zoals het internet en mensen met ervaring. Het staat je ook altijd vrij mij een bericht te sturen.

Vond jij deze blog waardevol? Fijn! Ik schrijf ze met plezier en met het idee dat ik jou verder kan helpen. Is er nu meer waarmee ik jou kan helpen? Lees dan eens mijn voorgaande blogs of plan een skypegesprek in, waarin ik samen met jou kan werken aan jouw schrijfambities. Dan wens ik jou een hele fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.