Chaos! De eerste zin

Je zit voor je uit te staren naar een Word-bestand. Je handen zweven boven het toetsenbord. De eerste zin ligt op het puntje van je vingers, maar het komt niet. Wat gek, terwijl je zo veel ideeën had om over te schrijven. Vandaag richt ik me op jou, als je een serie wil schrijven, maar niet op de eerste regel kan komen. Dit kan van het eerste boek zijn, maar ook van een volgend deel.

Hoe komt dit? Tja, dat kan door zo veel zijn. Misschien wil je in 1x de perfecte zin neerpennen. Of heb je zo veel ideeën en plannen dat je niet weet waar je moet beginnen.

Wat er gebeurt is dat je vastloopt. Dat is heel vervelend, want dat draai je niet gemakkelijk weer om. Er zoemen allemaal geweldige plannen om je heen. Chaos! Dat wil je op dit moment eigenlijk liever niet. Het begin is precies dat: een begin. Wanneer je de eerste woorden op papier zet, maakt het niet uit wat je schrijft. Het belangrijkste is dat je begint. Vanaf daar kan je verder werken. Later komt dan wel dat heldere moment waar een zin naar voren komt, waarbij je jezelf bijna voor je hoofd slaat: “Yes, dit past! Hier zocht ik naar.” (Geloof me, dit heb ik ook gehad en het is niets om je voor te schamen.) En soms is het heel anders dan je van tevoren had kunnen bedenken. Om dat te krijgen, moet je van tevoren ook niet te veel bedenken. Tijdens het schrijven van het eerste stuk moet je wel een thema in gedachten houden, maar het is voor jou ook een leerproces.

Dus, hoe kan je die chaos uitzetten?

Stap 1: Het klinkt misschien stom en cliché, maar zet je verstand op nul. Schrijf maar wat. Dan voel je vanzelf of het goed is of niet. Dat moment dat je dan beleeft, is belangrijker dan van tevoren proberen te bedenken wat er zou moeten staan. Als je eenmaal iets hebt, dan kan je dingen veranderen. Je kan niet iets aanpassen wat er nog niet is.

Stap 2: Schakel alle irritante stemmetjes met ideeën uit. Hoe doe je dit? Heel simpel: koop een notitieboekje, een schrift en/of hou het in Word bij. Dat geeft rust, te weten dat het ergens is, maar nu niet in je hoofd hoeft te zijn. Het geeft je de ruimte het in je hoofd los te laten, het staat immers veilig op papier. Maak een lijstje waaruit je kan kiezen en kijk het regelmatig door, want het zou wel jammer zijn als je geweldige scènes of details vergeet te gebruiken.

Dit is waarom ik me in dit blog richt op jongeren die een serie schrijven: een heleboel ideeën komen naarmate je de tijd hebt om erover na te denken. En onthoud: Creativiteit presteert meestal niet zo goed onder stress. Hoe meer je wil dat je iets geniaals verzint, hoe minder snel het komt. Ga even iets anders doen, en soms betekent dat er twee dagen helemaal niet mee bezig zijn. Maar dan heb je ook wat.

Wil jij geen enkele blog missen? Schrijf je dan in en krijg elke maand een blogartikel met schrijftips en alles wat erbij hoort. Heb jij een brandende vraag? Vraag me om hulp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.