Creatievelingen: de cijfers tellen ook!

Ben jij creatief? Voel jij je thuis bij taal, het creëren van verhalen, muziek, dansen, of handwerken? Herken jij je daar een beetje in? Dan durf ik aan te nemen dat de zakelijke kant van zelf een boek uitbrengen je minder trekt. Ook voor traditioneel gepubliceerde auteurs is het interessant om een kijkje achter de schermen te nemen.

Voor klassieke self-pubbers is het een noodzaak. Simpel: verzaak je de zakelijke kant, dan wordt jouw boek een flop. Je moet ervoor zorgen dat je op z’n minst break even draait (winst is gelijk aan kosten) en je moet belastingaangifte doen. Administratie laat ik even achterwege, want daar kan je altijd iemand voor inschakelen. Break even draaien is iets waar je ten minste zelf ook over na moet denken. Ik stel voor dat je deze blog aandachtig en langzaam leest als rekenen en economie niet je sterke kanten zijn. Kosten waar je rekening mee moet houden druk ik vet.

Ik neem mijn eigen boeken als rekenvoorbeeld. Het is soms lastig om een prijs voor je boek te bepalen. Je hebt misschien gehoord dat ze in het Engels goedkoper zijn, en dat ze in België geen Wet op vaste Boekenprijs hebben, waardoor de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden. Ik heb voor mijn boeken gekeken naar 1) het aantal pagina’s 2) het genre 3) de doelgroep (leeftijd, mannen/vrouwen). Deze drie factoren geven je een gemiddelde wat je vaak terug ziet. Dit kan je als leidraad nemen voor het prijzen van jouw boek. Mijn boeken kosten €19,95.

Elke keer als iemand een boek van mij koopt, is dat mijn omzet. Elke keer als ik een boek verkoop via een (online) boekhandel krijg ik €11,58. Dit bedrag komt vanwege de boekhandelskorting. Ook als je niet jouw belasting zelf regelt, moet je dit meerekenen als je je winst wil bepalen. Als je het echt goed wil doen, neem je de omzetbelasting er ook in mee, maar dat gaat erg in op de details, zeker als je in het begin in de eerste belastingschijf zit. Het belastingpercentage voor boeken is lang op 6% geweest, maar is sinds dit jaar verhoogd naar 9%. Op €19,95 komt dat neer op €1,80 per boek aan belasting. Dit zijn de standaardkosten die iedereen kwijt is per boek. In totaal komt dit neer op minimaal €1,80 tot maximaal €10,17 aan vaste kosten per boek. Het verschil hierin is of iemand het direct bij jou koopt (als je het zelf publiceert) of via de boekhandel verkocht wordt.

Dan heb je nog variabelen die kunnen verschillen per uitgever of zelfs per boek. Deze kosten liggen in de cover, redactie, boekopmaak en het drukken van het boek. Het bedrag waar je uitkomt is afhankelijk van 1) hoe hoog de kosten van deze variabelen zijn 2) hoe veel boeken je inkoopt (hoe groot de oplage is). Deze kosten moeten per boek lager zijn dan €9,78 (€19,95 – boekhandelskorting en belasting) om nut te hebben (totaal aantal kosten / aantal ingekochte boeken). In Nederland in kleine oplagen drukken heeft bijvoorbeeld weinig zin. Stel je koopt 100 boeken in voor een kostprijs van €500.- . Dat is €5,- per boek aan drukkosten boven op de vaste kosten.

Sommige kosten kan je na een bepaald aantal verkochte boeken achterwege laten: deze kosten heb je er dan “uit” / terugverdiend. Stel je hebt een cover laten maken voor €300,- dan moet je 23 boeken zelf verkopen om uit de kosten van de cover te zijn (€13,15 winst per boek). Dit zijn 63 boeken als je alles via een boekwinkel zou verkopen (€4,78 winst per boek). Als je dit voor alle factoren uitrekent, kan dit je helpen te bepalen hoe veel boeken je in wil kopen, of dat je het liever POD wil doen of wat je maximaal bereid bent uit te geven aan een cover.

Hiernaast kan je de kosten van het inkopen van een titel, ISBN en bar-code ook meerekenen, maar die heb je er ook al vrij snel uit. Belangrijk om te noemen: de drukkosten zijn een van de hoogste kosten, samen met de cover en redactie. Drukkosten wil je het liefst rond of onder de €5,- houden, want je ziet het: in het ergste geval heb je dan “maar” €4,78 aan winst. Dit is meer dan wat auteurs doorgaans krijgen bij een traditionele uitgeverij, maar schamel als je kijkt naar de kosten die je zelf moet dekken. Ik zou het afraden de drukkosten boven de €7,- te laten komen, zelfs als je een boek alleen maar uitgeeft zodat het bestaansrecht heeft en je geen winstoogmerk hebt.

Ik heb je de basiselementen uitgelegd van de financiële kant van boeken aan de hand van een voorbeeld. Heb jij hier vragen over? Wil je dat ik het voor jou uitreken? Was dit te simpel en wil je meer? Laat dan een reactie achter of vraag een gratis skypesessie aan in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.