De moeder van het schrijven

Vandaag is het Moederdag. Dit is een perfecte dag om aan de basis van al het schrijven te denken: inspiratie. Zonder een concept en details geen verhaal, of dat nu een blog, een gedicht of een boek is.

Veel schrijvers krijgen op den duur te maken met een gebrek aan inspiratie. Soms is dat helemaal geen probleem en weet je precies wat je nodig hebt: op pinterest leuke plaatjes bekijken, even teruglezen wat je al geschreven hebt of een wandeling in de natuur maken. Maar soms hebben mensen last van een writers’ block of zijn er juist te veel ideeën, terwijl dat niet gelijk staat aan inspiratie. Inspiratie is juist focus, al dan niet heel diepgaande focus, waardoor je denkt dat je veel ideeën hebt, maar het eigenlijk voortbouwt of het ene idee dat je al had. Te veel “inspiratie” is het tegenovergestelde: een heleboel ideeën, maar zonder diepgang. Zo is het al moeilijk genoeg om te kiezen welke daarvan je gaat gebruiken: je kan immers niet voor je zien hoe dat zou uitpakken.

Er zijn zat websites die voor creatievelingen als jij een waslijst hebben aan tips om aan meer inspiratie te komen. Als dat is wat je zoekt, raad ik deze website bijvoorbeeld aan. Daarom wil ik het in deze blog hebben over hoe je met inspiratie om kan gaan en blokkades kan opheffen.

Enthousiasme

Ten eerste moet je een bepaald enthousiasme voelen voor wat je op dat moment aan het schrijven bent. Inspiratie gaat gepaard met creativiteit, en probeer maar eens creatief te zijn in iets waar je niets voor voelt. Dan ben je waarschijnlijk creatiever in het maken van excuses dan oplossingen. Als je enthousiast bent over een schrijfproject, komt je brein veel makkelijker met ideeën die speciaal gericht zijn op jouw onderwerp.

Focus

Als je wel allerlei ideeën hebt, maar het zijn slechts losse flarden, probeer het dan eens naar een hoger niveau te tillen. Begin met het concept, gebruik jouw inspiratie voor het invullen van de belangrijke onderdelen van dat concept en duik dan opnieuw de details in. Inspiratie is geen magie die af en toe bij je langskomt spoken, je kan het zelf creëren én vormen. Hierbij is niet alle inspiratie bruikbaar of passend, maar je kan zelf beslissen wat je wel of niet gebruikt. Maar…

Omstandigheden

… soms ben je niet in de “mood” of de “flow”. Inspiratie bloeit wanneer jouw gedachten vrij zijn. Dat is niet wanneer je gestrest bent, of wanneer je gedachten blijven malen over alles wat nog moet gebeuren of wanneer je constant afgeleid wordt. Het is dan jouw verantwoordelijkheid om je gedachten op te schonen. Voor mij werkt het als ik iets “hersenloos” doe. Iets waarbij ik niet moeilijk hoef te denken, maar wat me wel afleidt van mijn normale drukke gedachten. Dit kan voor jou heel anders zijn, maar om je een paar voorbeelden te geven: sporten, handwerken, muziek maken. Iets fysieks, dus. Kan jouw hoofd zonder de leegte? Vaak wordt dit dan opgevuld met creatieve ideëen. Het is fijn wanneer je dat ook snel op kan schrijven, want dan kan je doorbouwen op de zojuist aangediende inspiratie, en kan je dat omzetten in nog meer inspiratie. Zo zit je vanzelf weer in “de flow”.

Dit zijn slechts drie dingen die ik je in deze blog aanreik, maar het principe is heel makkelijk: jij hebt inspiratie in de hand. Het is niet een kwestie van wachten, maar uitvinden wat voor jou wel werkt en welke blokkades jij kan opheffen om tot die inspiratie te komen. Inspiratie is actief en vormbaar.

Wil jij jezelf helpen en de volgende vraag beantwoorden? Hoe ging jij altijd om met inspiratie en hoe zou je dat nu doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.