Een meesterschrijver door research

Stel, jij wil een verhaal schrijven. Je hebt misschien al een idee over je hoofdpersonage, waar het zich afspeelt en misschien al wat het einde is. Of jij nu een schrijver bent die alles vooruit plant of verzint terwijl je schrijft, wil ik graag iets met je bespreken. Als jij namelijk je verhaal naar het volgende niveau wil tillen, denk ik dat je er goed aan doet om je te verdiepen in wat je schrijft.

Voor deze blog ga ik uit van het fantastische genre, omdat dat nu eenmaal het dichtst ligt bij wat ik doe, maar het principe geldt voor elk. Voor je verhaal kan je veel inspiratie opdoen uit onze wereld (het verleden en het heden). En hoewel je helemaal vrij bent om te verzinnen wat je wil, moet je verhaal geloofwaardig overkomen, anders leggen mensen het aan de kant. Dit kan je doen door een magisch systeem uit te werken door je te baseren op de scheikundige elementen en er je eigen draai aan te geven, of je kan een nieuwe vechtstijl met eigen verzonnen wapens gebruiken, gebaseerd op hoe mensen in de middeleeuwen vochten.

Je snapt natuurlijk wel waar ik naartoe wil: kennis en onderzoek. Hoe meer kennis je hebt over geschiedenis, politiek, menselijk gedrag en alle andere aspecten die in jouw verhaal aan bod komen, hoe meer kennis je hebt om inspiratie uit te halen om jouw verhaal stevig op te bouwen. Dus daarom raad ik je aan eens in de zoveel tijd je te verdiepen in bepaalde onderwerpen die met fantasy, de middeleeuwen of het gewone leven te maken hebben.

Daarom geef ik hier een overzicht van een aantal onderwerpen waar je je in kan verdiepen, én, als je Engels goed verstaat, een tip voor een fantastisch YouTube kanaal waar je betrouwbare informatie kan vinden over wie welke wapens wanneer gebruikt, hoe het kasteelleven was in de middeleeuwen, hoe logisch het is om met een zwaard op een draak te rijden enzovoorts.

Dit is een eindige lijst, maar het idee is dat je zelf je kennis over onderwerpen die aan bod komen in je verhaal uit blijft breiden. Ondanks dat het geen superlange lijst is, is het toch veel als je je bedenkt dat er over elk onderwerp zoveel zinnigs te leren valt! Maar bedenk je eens wat je allemaal met die kennis kan…

 • Mythische wezens
 • Geschiedenis
 • Oorlog
 • Politiek
 • Economie
 • Wapens en bescherming
 • Stadsplanning
 • Mythes en populaire verhalen zoals sprookjes
 • Logistiek
 • Infrastructuur
 • Belasting
 • Entertainment
 • Verschillende vormen van bestuur (dynastie, democratie, dictatuur etc.)
 • Natuur (en hoe te overleven)
 • Kruiden/geneesmiddelen

En de hamvraag is: waar is dit allemaal op te zoeken? Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar de bibliotheek is nog altijd een goede plek om informatieve boeken in te kijken. Misschien heb je een kennis die arts is en op wie je al je vragen kan afvuren. Verder heb je documentaires, op Discovery Channel of Netflix. Maar voor een bron gericht op fantasy en middeleeuwen wil ik je graag wijzen op Shadiversity. Ik kijk regelmatig video’s waarvan ik denk “tja, daar heb ik inderdaad eerder niet goed over nagedacht”.

Het idee is dus dat je eens in de zoveel tijd, bij mij lukt het meestal wekelijks één of twee keer, je eens echt verdiept in een van de bovenstaande onderwerpen. Het hoeft niet eens iets te maken te hebben met het verhaal waar je nu mee bezig bent. Het belangrijkste is dat je dit systematisch doet en het belangrijk vindt om af en toe eens op te zoeken hoe iets in elkaar zit of zat. Op lange termijn bouw je een enorme expertise en database aan kennis op, waardoor je volgende verhalen makkelijker op kan zetten en je ze naar een hoger niveau tilt. Ja, je hoort het goed: “lange termijn”. Dat is waar een “overnight success” vandaan komt. Hard ongezien werken voor jaren, en dan opeens de vruchten kunnen plukken. Maar wanneer je ze plukt, zijn ze wel rijp.

Waar zou jij je meer in willen verdiepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.