Een nachtmerrie – flat characters

Leren is leuk, zegt iedereen. Of niet? Als schrijver zal je wel moeten. Het is een kwestie van vallen en opstaan, en dat ongeveer tot in de eeuwigheid. In dit blog help ik je met het vormen van een personage. Want niemand wil op de harde manier leren dat het niet goed in elkaar zit. Recensenten bekritiseren maar al te vaak “flat characters” en ze straffen je er hard op af. Als je dit graag wil voorkomen nodig ik je uit mijn hele blog te lezen.

Als eerste is de vraag: hoe veel tijd en moeite moet je erin stoppen? Dat hangt compleet af van wat je bereid bent te doen. Ik zeg: zo veel als je kan en dan nog een beetje. Het bedenken van een personage kan heel geleidelijk gaan. Met het verstrijken van de tijd leer je je personages ook beter kennen en voeg je vanzelf details toe. Maar laten we het eerst eens hebben over de basis. Mensen zijn het erover oneens wat voor blueprint je moet hebben, maar volgens mij moet je dit voordat je begint met schrijven helder hebben over je hoofdpersonage(s) en je belangrijke bijpersonages.

1) Uiterlijk en leeftijd

2) Positie in de maatschappij

3) Normen en waarden

4) Beweegreden(en)

5) Goede en slechte eigenschappen

6) Verleden

Je hoeft niet alles in je boeken letterlijk te noemen. Sommige dingen kan je uit gedrag laten blijken, en soms schrijf je een alinea met iets in je achterhoofd wat een lezer niet per se meteen opvalt. Ik vind het zelf fijn om een heleboel te bedenken, maar daar gebruik ik lang niet alles van. Soms kom je er later in het schrijfproces achter dat eerder bedachte informatie van pas komt.

Nu je een basis hebt is het verder een kwestie van wat jij graag wil weten van je personages. Als je een religieus personage bedenkt, is het handig meer over de religie zelf te weten, wat die persoon daarvan denkt en of diegene dat uit. Is het iemand in een magische omgeving maar heeft diegene zelf geen magie? Hoe voelt hij zich ten opzichte van de mensen die dat wel hebben? Dit soort integratie geeft al een extra laag aan. Een extra laag die ik interessant vind is de vraag of iemand wel of niet in de maatschappij past. Gaat hij tegen alles in, waarom? Is hij net zoals de rest, waarom? Als laatste wil ik herkenbaarheid nog noemen. Je hoeft niet per se alle personages aardig te laten overkomen, maar het is wellicht goed om te onthouden dat lezers vaak sneller weg zijn van je verhaal als ze zich kunnen herkennen in een personage of zijn problemen.

Ik hoop dat ik je een basis heb gegeven waar je mee kan werken en wat vervolgstappen die je aan het denken zetten. Ik moedig je aan om vooral ook zelf een blueprint te maken voor wat je nodig vind om te weten van een personage voordat je begint met schrijven. Verder ben ik heel benieuwd of je dit op je meest recente personage toe kan passen. Wil je het in een reactie proberen?

Wil je op de hoogte blijven van mijn maandelijkse blog met schrijfhulp? Laat dan je emailadres achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.