Fantasytalen: wedstrijd!

Blijf doorlezen! Deze blog is een introductie op een wedstrijd waarbij je kans maakt op een persoonlijke prijs! In een vorige blog heb ik je verteld hoe je het verzinnen van een fantasytaal kan aanpakken, lees het hier als je een volledige lijst aan tips wil om een fantasytaal te creëren: Lees de andere blog hier voor inspiratie: https://www.halislogoon.nl/dos-en-donts-bij-fantasytalen/. Een van de dingen waarvan ik vind dat je op moet letten, is dat wat je verzint origineel is. Je kan best je laten inspireren door een buitenlandse taal, maar hoe groot is de kans dat jij een taal beheerst waar niet al heel veel fantasy op gebaseerd is? (Engels, Frans, Latijn, Grieks, Noors) Het is echt een valkuil door te veel te leunen op bestaande talen, maar inspireren kan altijd. Het is belangrijk dat de basis van jouw taal door jou zelf verzonnen is. Ik heb daadwerkelijk een schema van werkwoordsvervoegingen, compleet door mij bedacht en een eigen alfabet. Bepaalde woorden zijn gebaseerd op bestaande talen. Het woord voor “boek” in Maruna (mijn fantasytaal) is shyn, en het komt van “shu” uit het Chinees.

Wat probeer ik hiermee te zeggen? Jij moet een basis vinden die uniek is voor jouw taal en niet te veel lijkt op een bestaande taal. Hadden mijn lezers geweten dat “shyn” van het Chinese “shu” komt als ik dat niet zou vertellen? Hoogstwaarschijnlijk niet, want in mijn taal zie je dat woorden bepaalde wetmatigheden hebben die uit mijn brein komen. Veel lettergrepen met één klinker heeft vaak een “y”, hier een paar voorbeelden: Tylrav, Taelsyn, Verydé, Saenlyn, shyn. De ‘a’, ‘e,’ en ‘y’ komen het meest voor. Hier heb ik voor gekozen omdat ik de magische taal zacht wil maken. Ook maak ik veel gebruik van “ae”, en hoewel het in het oud-Nederlands voorkomt, klinken mijn woorden totaal niet oud-Nederlands. Daarom haal ik ook inspiratie uit Welsh, oud-Engels, Chinees en Grieks, zonder dat direct te herleiden is, want ik heb het mij(n taal) eigen gemaakt.

Dus hoe kan jij je originaliteit naar een hoger niveau brengen? Bedenk als eerste waarvoor je het wil gebruiken. Wil je echt zinnen gebruiken, of alleen namen voor personen en steden? Afhankelijk daarvan, bekijk welke tips voor jou van toepassing zijn.

 1. Bedenk wat voor gevoel jouw taal moet geven – moet het hard en stoer zijn, of zacht  of hoogdravend? Welke letters en klanken passen daar voor jouw gevoel bij?
 2. Wat voor letters of lettergrepen maken het verschil tussen een werkwoord en een zelfstandig naamwoord? In mijn taal eindigen hele werkwoorden op -ir, -ri of -si. Je zult dan ook niet snel een zelfstandig naamwoord zien dat daarop eindigt, want dat kan verward worden met een werkwoord.
 3. Is het nog een beetje uit te spreken? Voorkom hele lange werkwoorden of veel klinkers of medeklinkers achter elkaar. Woorden zonder klinkers zijn ook niet heel aantrekkelijk.
 4. Hoe veel lettergrepen hebben de meeste woorden in jouw taal? Ik hou het zelf vaak bij twee of drie. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen (en dat zijn vooral namen, die hebben soms vier).
 5. Google jouw verzonnen woord: het zou zonde zijn als het al bedacht is, of erger, een betekenis heeft die jij er niet mee bedoelt.
 6. Durf eerst iets te verzinnen zonder inspiratie van buitenaf. Controleer daarna of je het nog kan verbeteren.

Heb jij iets geleerd van deze blog en ben je klaar voor een uitdaging? Of vind je dit te makkelijk en wil je mij wel eens laten zien hoe goed jij wel niet bent? Verzin dan voor de volgende woorden een vertaling naar een magische taal. Dit kan een taal zijn die je al verzonnen hebt, of iets tijdelijks, alleen als antwoord voor deze winactie. Wat kan je winnen? Een persoonlijke online workshop van mij over fantasytalen en een ansichtkaartje met een tekst in mijn fantasytaal, speciaal gekalligrafeerd.

Je hebt tot 17 mei om te reageren en kans te maken. Plaats je reactie op mijn website onder deze blog, anders telt het niet.

Dit zijn de woorden:

 • boom
 • boek
 • droom
 • draak (probeer echt iets te verzinnen dat niet op dit woord lijkt)
 • natuur
 • magie

Veel plezier met deze wedstrijd! Degene die het meest zijn/haar best gedaan heeft, ik beoordeel op wat ik heb genoemd in deze blog, krijgt van mij bovengenoemde prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.