Geld verdienen met boeken

Wat zou dat fijn zijn, elke dag vrij zijn om te schrijven, lekker uit kunnen slapen en je dag zelf in kunnen plannen, je geen zorgen hoeven te maken om geld, want je verdient dat door je passie te volgen. Neem een moment om heel helder voor je te zien wat er zo fijn is aan kunnen leven van je schrijfsels.

We weten allemaal eigenlijk dat dit in Nederland niet echt kan. Wijt het aan de ontlezing, meer eboeken (dus minder omzet per boek), mag allemaal.  Feit is dat het verdomd lastig is om van alleen schrijven te leven. Veel bekende en succesvolle auteurs hebben er op z’n minst een parttime baan naast. Misschien is het niet mogelijk om helemaal niet te hoeven werken als auteur, maar er zijn zeker dingen die jij kan doen waarmee er geld in het laatje komt en je meer tijd en creativiteit over houdt voor schrijven.

Let wel: in deze blog heb ik het niet over tekstschrijvers, die van schrijven echt hun beroep kunnen maken, maar van auteurs van boeken en verhalen. Het wordt een opsomming, omdat ik niet diepgaand op alles in kan gaan, want dan zou je halverwege stoppen met lezen, en dat zou zonde zijn. In plaats daarvan, laat alsjeblieft een reactie achter als je ergens meer over wil weten.

Meer boeken schrijven

Het is heel simpel, zolang je winst kan maken op een boek, loont het om meerdere boeken te schrijven. Los van de omzet maakt dit bekendheid ook realistischer. Daarbij weet niemand welk boek gaat aanslaan, dus dan kan je het maar beter met meer proberen.

Wedstrijden

Er zijn verscheidene wedstrijden, voor allerlei genres, met allerlei soorten beloningen. Ik zeg niet dat je hier je verdienmodel van zou moeten maken, maar stel je wint een wedstrijd en krijgt een paar honderd of duizend euro prijzengeld, dan is dat uiteraard welkom. Je kan zelfs meedoen aan wedstrijden voor bundels, hier verdien je meestal weinig aan, maar het kan helpen met bekendheid en het opbouwen van een netwerk als je nog niet bekend bent.

Leenrechtvergoeding

Wanneer jouw boeken in de bibliotheek liggen en jij bent aangesloten bij Stichting Lira, krijg jij een vergoeding wanneer jouw boek wordt uitgeleend in de bibliotheek. Dit wordt eens per jaar op jouw rekening gestort en kan een fijn extraatje zijn.

Zelf uitgeven

Als je het “goed” doet (goede kwaliteit, niet al te hoge drukkosten, het meeste van je boeken kunnen verkopen), hou je veel meer over per boek als je het zelf uitgeeft. Dit is iets waar je niet “even” aan begint, maar als je aanleert hoe het allemaal werkt, levert het gemiddeld meer op dan bij een traditionele uitgeverij.

Bij een grote uitgeverij

Ja, ik noem het allebei! Had je niet gedacht, hè? Zoals eerder gezegd: je weet niet welk boek gaat aanslaan. Uitgeverijen weten dat ook niet, maar ze hebben wel een groter netwerk dan de gemiddelde selfpubber (maar je moet er zelf alsnog energie in stoppen). Zo is het waarschijnlijker dat je meer exemplaren van je boek verkoopt als je uitgegeven wordt bij een grote uitgeverij. Je zal zelf moeten uitrekenen of lage vergoeding x hogere verkoop meer/minder oplevert dan hoge vergoeding x lagere verkoop.

Vertalen

Wanneer je in het Engels schrijft, of je werk naar het Engels laat vertalen, heb je een veel grotere markt te pakken. Let op: de vertaling moet goed zijn (ik raad aan om te zoeken naar een native speaker) en er zijn veel meer boeken in jouw genre op de markt, dus je zal moeten oppassen dat je niet in de massa verdwijnt. Een vertaling is ook niet goedkoop, dus je zal geld achter de hand moeten houden. Mocht het heel goed gaan, kan je Duits, Spaans en Chinees ook overwegen.

Magazines

Sommige magazines betalen je als je een verhaal instuurt dat zij in een van hun edities willen publiceren. Er zijn wat initiatieven in Nederland, maar de kans is groter dat je hier significant iets mee kan verdienen in Engelstalige magazines.

Verbreed

Er zijn verschillende vormen van een boek, die misschien niet de eerste dingen zijn waar je aan denkt bij “boek”, maar waar je wel geld mee kan verdienen. Je kan je boek als eboek verkopen. Hier zit meestal een mindere marge op, maar het is makkelijker te verspreiden en kan tot meer verkopen leiden. De andere mogelijkheid is een luisterboek. Iedereen heeft een bepaalde voorkeur of afkeur van hoe zij een verhaal tot zich willen nemen. Speciaal voor slechtziende mensen is het heel fijn als er een luisterboek beschikbaar is. Daarom is het handig om je verhaal in die zin te “verbreden”, zodat je verhaal ook tot een breder publiek beschikbaar is.

Middel

Je kan je boek ook als een middel gebruiken. Dit werkt beter als je bekender bent, maar bedenk eens hoe veel geld je kan verdienen aan merchandise, een app of een verfilming van je boek? Of als er een game van wordt gemaakt? Niet de eerste stap die je zou nemen, maar zeker eentje om over na te denken.

Ik hoop je hiermee geprikkeld te hebben om op meerdere manier na te denken over geld verdienen met een boek dan alleen “schrijven en zelf verkopen”. Welke manier lijkt jou het meest waard om mee aan de slag te gaan?

2 antwoorden op “Geld verdienen met boeken”

 1. Hallo Annemiek,

  Ik heb je op Castlefest ontmoet en had een prettig gesprek met je daar over je ervaringen als schrijver en je gaf me een aantal tips die ik zeker nuttig vind. Nu ik dit lees moet ik zeggen dat ik, sinds ik serieuzer ben geworden over schrijven van boeken, me wel zorgen maak over inkomen. De meeste tips die je hier geeft zijn gerelateerd aan schrijven zelf en worden m.i. nuttig wanneer je eenmaal een manuscript af hebt. Ik ben echter nog wel een aardige tijd in de fase van het ontwikkelen van mijn verhaal. In de tussentijd moet er echter nog steeds brood op de plank en moet de huur worden betaald. Ik vraag me dus af hoe dat voor jou ging in de beginnende fase.

  Groetjes,
  Sarajan

  1. Hoi Sarajan,

   Je hebt helaas hoe dan ook een buffer nodig, een tijd waarin je zal moeten werken en daarnaast het schrijfwerk kan doen. Veel mensen bepleiten dat je in Nederland niet kan leven van schrijven alleen, maar dat is uitgaande van uitgegeven worden bij een uitgeverij. Reken eens uit wat je overhoudt aan winst als je het zelf uitgeeft x het aantal boeken dat je zal moeten verkopen. Tot die tijd ben ik bang dat je er een baantje naast moet hebben, of gebruik kan maken van de tips die ik in deze blog heb gegeven. Ik wens je veel succes!
   Zelf heb ik veel geschreven tijdens mijn studie, waarbij ik studiefinanciering ontving en er een bijbaantje bij had. Hiervan heb ik de covers en drukkosten van kunnen betalen, om vervolgens genoeg te verdienen om het volgende boek te kunnen financieren. Hier kan ik alleen ook niet de huur etc. van betalen, dus ook ik heb nog een weg te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.