Geloof jij in een leven na het schrijven?

Stel, je bent een jonge en ambitieuze auteur die net enthousiast begonnen is met een boek of een serie. Je hebt al het wilde plan om het in de boekhandels te krijgen en misschien heb je de droom bestselling author te worden. Maar kijk uit, want het is een behoorlijke klim. Het kan zijn dat je nog niet zoveel over uitgeven en het auteurs vak weet, en daardoor verwachtingen hebt die misschien niet realistisch zijn.

Begrijp me niet verkeerd, deze blog maak ik niet om je te vertellen dat het onmogelijk is, dat je het niet kan bereiken. Integendeel, ik wil jou graag helpen dat wel te bereiken! Ik heb op mijn 15e mijn eerste boek zelf uitgegeven en nu ik 20 ben heb ik al heel veel geleerd over alle processen die daarbij horen. En geloof me, ik denk nu allang niet meer dat simpelweg hard werken me naar de top krijgt. Maar hard en vooral efficiënt werken zal je grote sprongen laten maken. Toen ik mijn eerste boek uitbracht, wist ik niets, alles was nieuw. De tijd en moeite die ik erin heb gestoken wil ik jou graag besparen, dus lees vooral verder.

In die tijd had ik een grote behoefte aan een begeleider, een coach die me precies zou vertellen wat er allemaal was en wat ik moest doen. Die had ik niet. Ik zocht online naar mensen die dat konden doen, binnen mijn idolen. Maar geen van mijn idolen deed zoiets. Zij hadden op enorme schaal succes behaald in mijn ogen, maar gaven hun kennis niet of nauwelijks door. Ik werd zelfs boos op JK Rowling en Christopher Paolini. Waarom hielpen ze anderen op deze manier niet omhoog? Natuurlijk doet ze geweldige dingen, maar dat waar ik behoefte aan had, kon ik niet vinden. Herken jij je hierin? Vertel me niet dat ik de enige ben!

Daarom heb ik mijn eigen wilde plan bedacht: om mensen zoals jij te helpen. Om richting en duidelijkheid te geven. In deze blog wijd ik een stukje aan de belangrijkste stap als je boek eenmaal af is: publicatie. Natuurlijk zijn er 1001 artikelen hierover geschreven, maar het komt op twee opties neer:

1) Het laten uitgeven door een uitgever

2) Het zelf uitgeven

Wanneer je hier een keuze in hebt gemaakt, dan kan je verder kijken naar alle extra opties en subcategorieën. Zoals men zegt “first things first”.

Hier geef ik je een paar afwegingen die je helpen een keuze te maken tussen die twee.

Uitgeverij

1) Alles wordt voor je geregeld, je hoeft alleen het boek te schrijven en aan te passen

2) Het komt automatisch in alle (online) boekhandels en de bibliotheek

3) Je hoeft bij de meeste (!) uitgeverijen zelf geen geld te investeren

MAAR

1) Het is lastig om je boek uitgegeven te krijgen bij een traditionele uitgeverij

2) Na publicatie wordt er bar weinig gedaan aan promotie en komt de marketing uiteindelijk toch wel bij jou terecht

3) Je krijgt een laag percentage per boek (cijfers variëren van 7% tot 12%, afhankelijk van de uitgeverij en hoeveel boeken verkocht worden)

Zelf uitgeven

1) Je kan zelf kiezen om alle rechten te behouden en aan wie je rechten verleent

2) Alle winst is voor jezelf

3) Je hebt alles in de hand, inhoud, cover en je leert heel veel over het vak

MAAR

1) Het vereist een flinke investering (van €1000,- tot €2500,-) (Zeg, professionele cover: €300,- tot €400,- redacteur €100,- tot €200,- oplage van ong. 100 exemplaren €400,- en extra bedrijfskosten)

2) Het is veel werk: je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, aansluiting bij het Centraal Boekenhuis en Stichting de Lira regelen en tijd stoppen in het leren van wat er moet en hoe het moet

3) Je wordt niet altijd serieus genomen (door anderen, maar soms betwijfel je jezelf ook)

Dit is de basis die je moet weten voor het uitgeven van een boek. Als je meer wil weten kan je zelf online rondneuzen of mij een vraag stellen: ik beantwoord vragen altijd. Ik hoop dat je hiermee duidelijkheid hebt gekregen.

Ik heb een stukje verteld over mijn eigen verhaal en waar ik behoefte aan had. Maar mezelf helpen doe ik al. Nu wil ik graag weten waar ik JOU mee kan helpen. Laat een reactie achter met waar jij tegenaan loopt en deel dit met alle jonge auteurs die jij kent zodat zij hier ook van kunnen profiteren!

Wil jij hiermee echt aan de slag en wil je mijn hulp daarbij? Neem dan contact op via annemiek@jonasdubelaar.com voor een half uur gratis skypesessie, waarin ik je help met het schrijven van jouw boek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.