Het verhaal is leeg

Elke schrijver zal er op enig moment last van hebben: hoe vul je je verhaal? Hoe krijgt het lading, kleur, achtergrond wat zo broodnodig is om de lezer een geweldige ervaring te geven? Dit is een probleem dat je op elk moment kan hebben: voordat je de eerste letters op papier hebt gezet, tijdens het plannen van het plot, halverwege het schrijven of… als je boek is uitgegeven. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daar ga ik je een handvat voor geven in dit blog.

Een boek moet natuurlijk gebalanceerd zijn. Sommige boeken lenen zich uiteraard beter voor het ene dan voor het ander, en als je het expres niet balanceert kan dat een extra dimensie geven aan je verhaal – hoewel je daar voorzichtig mee moet zijn. Er zijn zo veel elementen aan een boek waar je een balans tussen moet vinden. Zo kan er dialoog zijn, achtergrondinformatie, omgevingsbeschrijving, actie, flash backs, gedachten en ga zo maar door.

Een veelgehoorde klacht van lezers en ook auteurs is “informatiedump”. Simpel gezegd betekent het dat er zo veel informatie is dat het de lezer opvalt en irriteert. Dit kan liggen aan de hoeveelheid, maar ook hoe het gebracht wordt. Persoonlijk hou ik ervan om een druppeleffect te gebruiken, om de informatie te verspreiden en het in te bouwen in een actie. Dus dit zijn de twee uiteindes: te veel informatie en te weinig informatie. Het is natuurlijk altijd fijn om de lezer aan zijn eigen verbeelding over te laten, maar het is niet echt de bedoeling dat achtergrond en omgeving ontbreken. Zo zie je, de lezer is soms heel kieskeurig en je moet uitkijken dat je niet te veel naar een van de twee uiteindes neigt.

Dus, hoe zorg je ervoor dat je je verhaal vult? Hier vertel ik je hoe je daar op kan komen, niet hoe je het in het verhaal moet inbouwen. Dat gaat namelijk altijd om balans.

1) Schrijf alles op wat je aan inspiratie hebt – ook onuitgewerkte ideeën, en ja, je moet je bed uit ’s avonds om het op te schrijven als je een geweldig idee hebt.

2) Zoek op artiestenwebsites zoals deviantart.com naar woorden die in jouw verhaal voorkomen (bijvoorbeeld: ridder, kasteel, elf, bergen, zonsondergang) voor prikkeling van jouw fantasie.

3) Let op in het dagelijks leven. Je hoeft niet op zoek te gaan, maar als je het laat komen zijn er zat dingen om je heen die je kan gebruiken. Als je alert bent, denk je “hé, dit is misschien best daar te gebruiken als ik het zus en zo doe”.

4) Forceer het niet, anders zet je jezelf helemaal vast.

5) Kijk je aantekeningen met ideeën regelmatig door.

6) Schrijf maar een relevante scène van voor jouw verhaal die je niet gaat gebruiken en zie hoe ver je komt. Gooi alles wat je bruikbaar vindt voor je verhaal in je aantekeningen.

7) Gebruik lege momenten. Stel je zit in de auto, de trein of je moet op een afspraak wachten, neem dan 1 aspect uit jouw verhaal en ga daar over denken (bijvoorbeeld: hoe is de huidige heerser aan de macht gekomen?). Negen van de tien keer levert dat wat op.

8) Stel een lijst op van dingen waarvan je vindt dat het er (meer) in moet zitten: cultuur, politieke systemen, geschiedenis, feesten, religie, eetgewoonten, noem maar op.

En nu kan je aan de slag! Schrijven is een creatief proces dus het gaat niet altijd zoals je wilt, maar met deze tips kom je er zeker. Kom je er niet uit? Kies er twee en begin daarmee. Je kan altijd later terug komen, wat mij betreft sla je dit op en haal je het erbij als je denkt dat je te weinig vulling hebt.

Wil jij geen enkele blog missen? Schrijf je dan in en krijg elke maand een blogartikel met schrijftips en alles wat erbij hoort. Heb jij een brandende vraag? Vraag me om hulp!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.