Hoe denk je ver vooruit in een serie?

Heb jij de ambitie om een serie te schrijven? Heb jij moeite met het uitplotten van je serie, of heb je er zelfs nog helemaal niet aan gedacht? Wil je dat jouw serie later teruggrijpt op gebeurtenissen die in eerste instantie niet belangrijk leken te zijn, maar voor een mooie plottwist zorgen? Lees dan snel verder.

Helaas zit je nu nog op een punt waar alles heel vaag lijkt. Misschien heb je een idee of niet, en als je dat al hebt dan staat het nog niet sterk en is het niet gedetailleerd genoeg. Je kijkt naar bekende auteurs, idolen en je denkt: “Hoe hebben zij ooit zo slim kunnen zijn?” “Wat is het dat hen onderscheidt van mij?”

Door meer te denken over hoe anderen iets hebben gedaan in plaats van wat jij zou kunnen doen, focus je op zaken die je niet verder gaan brengen. Ja, je kan best de kunst afkijken en inspiratie opdoen, maar daar zit ook een grens aan. Dus, wat kan jij zelf doen?

Hier zijn mijn 5 tips voor jou!

Disclaimer: je kan niet alles van tevoren uitdenken. Er zullen ongetwijfeld geweldige ideeën op spontane momenten in je opkomen die je plot doen omgooien.

Tip 1

Het is altijd een goed idee om inspiratie op te doen bij auteurs of boeken die iets hebben wat jij graag zou willen toepassen. Raak gewend aan welke componenten er allemaal bestaan en maak een overzicht van alle elementen die jij in je serie zou willen hebben.

Tip 2

Verzin een eind. Je zal nooit ergens naar toe kunnen werken als je niets voor ogen hebt. Alles wat tussen het begin en het einde komt moet ondersteuning zijn voor de opbouw naar het einde. Verder is het maar hoe complex je het zelf wil maken. Je kent dit spreekwoord waarschijnlijk wel: Alle wegen leiden naar Rome. Het maakt niet uit hoe je bij je einde komt, als het maar een logische opbouw heeft. En ja, daar gaat tijd in zitten.

Tip 3

Maak overzichten van de ontwikkelingen. Welke ontwikkelingen moet de hoofdpersoon doorgaan voordat hij een bepaald inzicht krijgt? Op wat voor manier vormen gebeurtenissen jouw personages en hoe leidt dat hen verder? Welke keuzes zullen ze maken op basis van wat er op dit moment afspeelt en hoe gaan ze om met de consequenties? Die vragen kan je steeds opnieuw blijven stellen en uitbreiden tot het eind.

Tip 4

Stel jezelf altijd deze heilige vragen: wat, wie, waarom en hoe. Wat gebeurt er? Wie is er bij betrokken? Waarom gebeurt of zegt iemand iets? En hoe vormt dat wat er staat te gebeuren?

Tip 5

Ik weet niet of ik dit moet zeggen of niet, omdat het vanzelfsprekend is, maar… schrijf je verhaallijn op! Je moet er op elk moment bij kunnen komen als je veranderingen aan wil brengen of als je de draad tijdens het schrijven even kwijt bent.

Dit waren vijf tips voor het uitplotten van je serie. Ga er snel mee aan de slag, het hangt erg af van hoe veel tijd en moeite je in je serie stopt. Heb je vragen of suggesties voor onderwerpen? Laat een reactie achter!

Vond jij deze blog waardevol? Deel het met andere ambitieuze en jonge schrijvers!
Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.