Hoe krijg ik proeflezers?

Je hebt het maar moeilijk als schrijver. Er zijn zo veel dingen waar je rekening mee moet houden. Schrijf ik in de juiste tijdsvorm? Maak ik niet te veel spellingsfouten? Naar welke uitgeverij moet ik het sturen? Moet ik het niet zelf uitgeven? Hoe veel geld gaat me dat kosten? Hoe zorg ik ervoor dat mijn boek verkocht en gelezen wordt? En dan ga jij, Annemiek, mij vertellen dat ik over nóg iets na moet denken.

Jazeker, want dat het moeilijk zou worden wist je al wel. Anders zou je nooit kunnen volharden. Dan was je bij de eerste vijf afwijzingen of andere tegenslagen gestopt. Er is nou eenmaal een aantal zaken die je moet doen die allemaal belangrijk zijn en jou de beste kansen op succes geven.

Dus, waarom zijn proeflezers belangrijk en hoe kom je aan ze? Proeflezers helpen jou met de logica van je verhaal, en sommigen pikken er spel – en taalfouten uit tijdens het lezen. Hen valt echt alles op wat er aan kritiek te benoemen valt. Geloof me, je wil dit 1000x liever horen voordat je het boek in handen hebt dan erna als je slechte recensies ontvangt. Daarom is het van uiterst belang dat jij proeflezers regelt.

En hier wordt het leuk: dit is helemaal niet moeilijk! Ga naar een willekeurige Facebookgroep of internetforum dat bij jouw genre aansluit en vraag. Bookbloggers zijn de beste proeflezers die je kan krijgen. Heb je al een aantal volgers? Reken maar dat zij staan te springen om als eerste iets te lezen: je geeft ze in principe een gratis boek. Dat is namelijk heel leuk om aan anderen te vertellen (dus daar heb je gelijk al wat promotie). Belangrijk is wel dat je ze ook vraagt of ze een recensie voor je willen schrijven. Dit kan op je site, op bol, op hebban.nl of op goodreads.com. Op allemaal is natuurlijk helemaal te gek.

Een perfect aantal proeflezers is tussen 5 en 10. Als je zo veel (of meer!) kan krijgen die ook een recensie voor je willen schrijven, heeft je boek een vliegende start. Hier geef ik je een opzet van een bericht dat je kan schrijven.

  1. Introduceer jezelf, wat je schrijft en voor wie.
  2. Vertel kort waar het boek over gaat en of het je eerste boek is of dat het een vervolgdeel is.
  3. Vertel wat ze moeten doen om in aanmerking te komen voor het proeflezen.
  4. Stel een deadline voor wanneer je de feedback terug wil hebben.

Hoe kan dat er dan uitzien? Wil je inspiratie voor zo’n bericht? Kijk dan mee hoe ik dat zou doen:

Proeflezers gezocht!

(1) Hallo, ik ben Annemiek Steur en ik schrijf epische fantasy voor 10 tot onsterfelijk. (2) Mijn serie Jonas Dubelaar gaat over Jonas die naar een andere wereld reist met een speciaal horloge. Daar blijkt hij speciale krachten te hebben en krijgt hij een draak met wie hij samen naar school gaat. Ondanks dat Jonas grote twijfels heeft over zijn eigen krachten, gaat hij met belangrijke personen op missies en maakt hij een naam voor zichzelf in Sjen’na.

Deel 3 is nu bijna af en ik wil je vragen of jij misschien wil proeflezen. (3) Deel 1 en 2 lezen hoeft niet, maar is wel een pre. Je kan me een persoonlijk bericht  sturen of mailen naar annemiek@jonasdubelaar.com (4) Als je je opgeeft wil ik graag binnen 2 maanden je feedback ontvangen hebben. Ik zoek naar 10 proeflezers, dus vol = vol! Alvast bedankt.

Als je je bericht gedeeld hebt, moet je ook nog even kijken hoe jij je boek gaat aanleveren aan de proeflezers. Je zou niet willen dat het voor de uitgave overal verspreid wordt. Dat kan je doen door een Google docs of een Dropboxlink aan te maken. Hier kunnen dan alleen mensen bij met die link en het is handig even je proeflezers erop te wijzen dat ze het op geen enkele manier mogen kopiëren. Ook kan je het zelf laten printen (alleen papier of al in boekvorm) en fysiek opsturen naar je proeflezers. Dan wens ik jou heel veel plezier en succes met de proeflezers!

Wil jij dit delen met jouw collega-schrijvers? Wie weet hebben zij hier ook iets aan!

Heb jij nog vragen over dit proces? Stel ze gerust, ik beantwoord het graag. Heb je grotere vragen en wil je die persoonlijk beantwoord hebben? Dan plan ik graag met jou een gratis Skypegesprek in waar ik me helemaal richt op het oplossen van jouw probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.