Hoe krijg je je boek af?

Vraag jij je ook wel eens af hoe al die schrijvers het voor elkaar krijgen om een heel boek te schrijven? Hoe kan het dat sommige schrijvers hele series schrijven, tientallen boeken op hun naam hebben staan en jij steeds begint en niet verder komt dan een paar hoofdstukken?

Wat vervelend is dat op zulke momenten jezelf gaat vergelijken met anderen.

Je voelt je misschien niet goed genoeg, je vraagt je af of dit überhaupt wel voor je is weggelegd. Als je maar een paar hoofdstukken schrijft en het dan weglegt, het niet af kan maken, hoe zou je dan ooit een boek kunnen schrijven, terwijl je dat zo graag wilt? Alle dromen die je hebt lijken dan zo onbereikbaar en dat voelt alsof het enige vooruitzicht dat je hebt is dat je gaat falen.

En daar stopt het niet. Als je zo denkt blokkeer je je creatieve gedachten. Als je gelooft wat je denkt omdat het even, of een tijdje, niet lukt, zal je niet doorzetten. Het heeft immers toch geen zin. Wat er dan gebeurt, is dat je de nodige stappen om er te komen niet zet, uit angst of omdat je het al opgegeven hebt. En inderdaad, dan zal het boek er nooit komen.

Dus hoe kan je dat doorbreken?

Hoe zorg je ervoor dat je boek wel af komt? Ik ga je hiervoor twee tips geven:

Tip 1: Je moet het vertrouwen hebben dat je het wel kan, ook al voelt dat niet zo. Wat belangrijk is om je te beseffen, is dat als je niet nu een stap zet, de volgende stap altijd onbereikbaar blijft. Je had ook niet gestaan waar je nu staat als je iets in het verleden niet gedaan had. Ik zou bijvoorbeeld nooit een idee voor een 11-delige serie gehad hebben als ik niet had doorgezet met het schrijven van mijn eerste boek. Er ligt nog zo veel moois voor je in de toekomst, maar dat kan je alleen bereiken als je schrijft.

Tip 2: Plan tijd in, zodat je structureel aan je boek kan schrijven. Geloof me, het is in no time af. Misschien denk je, maar Annemiek, dat is mijn probleem helemaal niet, ik weet gewoon niets meer. In dat geval moet je een keer ergens gaan zitten waar je rustig na kan denken, in de tuin, in een café of in de trein, om je plot uit te werken. Dan heb je een “stappenplan” dat je altijd kan volgen en je zult merken dat je dan niet vast kan lopen. Je hebt immers al vastgelegd wat er gaat gebeuren, je hoeft het alleen nog maar in te vullen.

Als jij jouw gedachten om weet te draaien en jezelf aan het werk kan zetten zal je merken dat je boek in no time af is. Toen ik een paar jaar geleden tegen mezelf zei: “En nu ga je elke dag iets aan je boek doen, ook al is het maar 1 woord”, heb ik 8 hoofstukken in twee maanden geschreven. Op veel van die dagen had ik ook maar 1 zinnetje geschreven. Door zoiets structureel te doen zal je merken dat op andere dagen het heel goed zal gaan, je in de flow zit en je meer zelfvertrouwen krijgt. Je oefent dan veel, dus natuurlijk word je beter!

Dus: ga lekker aan de slag! Laat me hieronder weten wat jij nu als eerste gaat doen met je boek dat nog niet af is!

3 antwoorden op “Hoe krijg je je boek af?”

  1. Ik had een tijdje een dipje, maar ik ga weer volop schrijven. Ik schrijf een boek over Davolon en zijn bloedstollende zoektocht naar de verborgen wapenrusting van Dunar. Je hulp en tips doen me erg goed en ik wil je daarvoor bij deze graag bedanken!

    Groetjes Robin

  2. Dat is super om te horen Robin! Ik ben blij dat je het weer oppakt. Laat je het me weten als het boek af is?

  3. Dat zijn heel goede tips! Ik ga er zeker mee aan de slag. Heb ook echt veel zin om mijn verhaal af te maken, maar inderdaad, ik moet er tijd voor vrij maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.