Hoe pas je realistische motieven toe?

Wat is het allerbelangrijkst naast het plot in een boek? Juist ja, de personages. Ze moeten realistisch overkomen en dat sijpelt door in verschillende dingen, zoals gedachten, acties, dialoog en motieven.

Laten we wel wezen, dit is niet makkelijk. Voor niemand. Zelfs al heb je je hoofdpersonage en bijpersonages helder, niet iedereen is altijd even goed uitgedacht. Dit wordt alleen maar lastiger als je tussen perspectieven wisselt of naarmate het aantal personages toeneemt. Sommigen gaan bijna vanzelf, bij anderen moet je eraan trekken om iets neer te zetten. Dat kost tijd en energie. Veel.

Als je de personages in jouw boek of serie niet goed uitdenkt, komt het voor de lezer over als een flat character. Dit is moeilijk om mee te identificeren en zorgt ervoor dat lezers niet makkelijk meegesleept worden door het verhaal. Daarnaast helpt het jouw eigen imago als schrijver ook niet. Dit is een kunst die een absolute must is om te beheersen.

Daarom ga ik je in deze blog helpen met motieven. Als je het motief van een personage hebt, kan alles rondom het personage daaruit voortvloeien. Je hebt de basis en die zorgt ervoor hoe iemand handelt, denkt en spreekt.

Maar wat is dan een realistisch motief? Dat is vaak heel abstract. Waarschijnlijk vind je zelf niet dat het realistisch genoeg is of een ander heeft dat tegen je gezegd. Mijn advies: maak er een spelletje van.

  • Kies bestaande beroemdheden en geef ze hen een motief. Bedenk hoe ze in de echte wereld anders zouden handelen. Hoe zou een ander motief veranderen wat ze doen, wat ze zeggen? En wat zou iedereen daarvan vinden?

Hier is een opdracht om je te helpen:

  • Neem 10 beroemdheden in je hoofd en geef ze elk een ander motief. Als dit lastig voor je is, schrijf dan eerst een aantal motieven voor jezelf op waar je uit kan kiezen.
  • Wanneer je die 10 goed hebt uitgedacht, probeer het dan eens met je hoofdpersonage en later je bijpersonages.

Nu heb je een antwoord gekregen én een opdracht om mee te werken. Het hoeft hier niet te stoppen. Pas het zo veel mogelijk toe op mensen die je kent, totdat jij het gevoel hebt dat je dit beheerst. Misschien kan je het wel proberen voor je eigen ouders, of vrienden. Voor machtiger personages in je verhalen kan je beter mensen gebruiken die in deze wereld ook een vorm van macht hebben. Ga vooral lekker aan de slag! En vergeet niet, maak er een spelletje van.

Nu ben ik wel nieuwsgierig: wat is voor jou het meest waardevol in deze blog? Deel dat in jouw reactie hieronder. Daarmee leer ik je beter kennen en kun jij ook andere lezers inspireren.

Gratis implementatiesessie

Wil jij hiermee echt aan de slag en wil je mijn hulp daarbij? Neem dan NU contact op via annemiek@jonasdubelaar.com voor een persoonlijk en gratis skypesessie van 30 minuten, waarin ik je help met het schrijven van jouw boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.