Hoe vind je de beste naam voor je personage?

Vind je ook dat er zo veel mooi en lelijke namen voorkomen in fantasyboeken? Kom je prachtige namen tegen waarvan je denkt: “Hoe heeft die auteur zo’n naam kunnen verzinnen?” En zou je wel willen weten hoe je dat nou zelf kan doen? Lees dan snel verder. Ik geef je 5 concrete tips voor de perfecte naam voor jouw personage.

Je vindt het moeilijk namen te verzinnen voor je karakters. Je hebt misschien geprobeerd het uit je duim te zuigen, rond te kijken in je familie- en/of vriendenkringen en van internet te halen. Daarom heb je het gevoel alsof je niet meer weet je nou nog kan doen om die perfecte naam voor je karakter te bedenken. En misschien is het nog erger en heb je helemaal geen naam.

 

Wat nog het allerergste is: het slaat over op je lezer. In een poging om maar een originele naam te verzinnen die bij jou karakter past, trap je al snel in de valkuil van te lange namen verzinnen. Vaak is het dan steeds net “té”. Gevolg is dat je lezer over de naam heen leest en een vreemde versie ervan in hun hoofd hebben, omdat ze niet de moeite doen om een moeiljike naam “hardop” in hun gedachten te lezen.

Dus, hoe vind je de perfecte naam voor een karakter?

1) Hou het kort: gebruik voor een naam niet meer dan 8 letters, met 10 als het uiterlijke maximum.

2) Maak het je lezer niet moeilijk: de leesbaarheid ligt niet altijd aan het aantal letters in de naam. Soms moet je afzien van moeilijke combinaties met alleen maar of grotendeels medeklinkers (bv “shrrg”)

3) Probeer eens een anagram generator. Pak het dichtstbijzijnde boek en ga naar een pagina en zoek een korte zin uit. Er komen vast een aantal grappige combinaties voor. Als je na een tijdje scrollen nog niets hebt, zelfs niet na een paar aanpassingen op wat er uit anagram komt, pak dan een nieuwe zin.

4) Zoek naar bestaande namen. Je kan naar babynamen zoeken, of historische figuren. Een naam die je aanspreekt, maar te “werelds” is kan je altijd zelf nog iets aanpassen. Bv Edward -> Eddard.

5) Spreek de naam hardop uit en voel of deze naam het personage in 1 naam weergeeft. Voelen klinkt misschien stom, maar elke auteur die goed is in namen verzinnen vaart op zijn/haar gevoel.

Nu heb je alles wat je nodig hebt om de perfecte naam te verzinnen. Kom je er nog steeds niet uit? Wees niet getreurd en herhaal de bovenstaande stappen.

Vond jij dit waardevol? Deel in jouw reactie de tip die doorslaggevend is voor jou.

Wil jij hiermee echt aan de slag en wil je mijn hulp daarbij? Neem dan contact op via annemiek@jonasdubelaar.com voor een half uur gratis skypesessie, waarin ik je help met het schrijven van jouw boek.

Eén antwoord op “Hoe vind je de beste naam voor je personage?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.