Hoelang is een boek.

In Nederlandse, maar ook internationale, groepen die schrijvers met elkaar verbinden, blijft dit een vraag die regelmatig terugkomt: hoe lang moet mijn boek zijn? En in het verlengde daarvan, hoe lang moet een hoofdstuk zijn? Ten eerste: dat zijn twee compleet verschillende vragen. Voor de lengte van een boek zijn er duidelijke richtlijnen en wat betreft de lengte van een hoofdstuk, daar ben je veel vrijer in. Met dat achter de rug, hoop ik je met deze blog helderheid te geven.

Voordat we de cijfertjes induiken, wil ik een paar gedachtes met je delen.

Ten eerste: het genre waar je in schrijft, beïnvloedt de standaardlengte van boeken. In deze blog focus ik op fictionele en niet informatieve boeken e.d. Daarnaast zijn er ook allerlei sub genres die heel andere lengtes hebben. Zo is een kinderboek vaak dunner, een YA-boek wat ik zou noemen gemiddeld en volwassen fantasyboek dikker.

Ten tweede: ik zeg expres “standaard” en “richtlijnen” omdat de cijfertjes die ik je zo ga voorschotelen conventioneel zijn, maar niet allesbepalend. Zo kan de taal uitmaken: stel je hebt een Nederlands boek en je vertaalt dat naar het Chinees en het Engels, dan kan het woordaantal daartussen erg verschillen. Ga je daarvoor het woordaantal aanpassen om het boek dikker of dunner te maken? Bij sommige vertalingen wordt daar inderdaad voor gekozen, maar ik denk dat je als uitgangspunt het beste kan kiezen voor de hoeveelheid woorden die het verhaal nodig heeft, en niet voor een doel van woordaantal.

Ten derde: Veel beginnende schrijvers zeggen met trots dat ze 10, 50 of 100 pagina’s gehaald hebben, en vragen vervolgens hoe dik hun boek zou worden. Eén van de eerste dingen die ik hen zou vertellen, is dat het veel effectiever is om van het woordaantal uit te gaan, en niet van het aantal pagina’s. Voordat jouw boek is uitgebracht, moet je boek nog opgemaakt worden. Hier kan het lettertype, de regelafstand en de lettergrootte (e.d.) nog worden aangepast, wat een grote invloed heeft op hoe dun of dik je boek wordt. Uitgaan van het aantal woorden geeft je een stabielere verwachting voor de dikte van je uiteindelijke boek.

Dan presenteer ik hieronder wat voor classificatie jouw werk krijgt bij de hoeveelheid aan woorden:

Kort verhaal: 3500 tot 7500 woorden

Novelette (ook novelle): 7500-17.000

Novelle: 17.000-40.000

Roman: 40.000+

Maar aangezien jij waarschijnlijk een boek (roman) schrijft, heb je waarschijnlijk ook wat aan een indicatie van fictieboeken:

Young Adult: 50.000-100.000

Romantiek: 70.000-120.000

Thriller: 75.000—130.000

Sci-fi/fantasy: 80.000-180.000

Literair: 45.000-120.000

Nogmaals, dit zijn richtlijnen en je mag er best van afwijken, ook al raad ik je aan dat niet te drastisch te doen. Uiteindelijk zijn belangrijke afwegingen: 1) is dit woord/deze zin/deze scene/dit hoofdstuk een toevoeging of overbodig? 2) wat doen anderen binnen mijn genre? (niet zozeer dat je ze moet na-apen, maar doe inspiratie op) 3) hoe leesbaar is dit voor lezers?

Wil jij mijn volledige aandacht en hulp bij een probleem waar jij tegenaan loopt tijdens het schrijven? Bestel dan een gratis Skype-sessie in de webwinkel of stuur een mail naar annemiek@jonasdubelaar.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.