Iedereen kan schrijven

Denk of zeg jij wel eens: “Ik snap niet dat mensen een heel boek kunnen schrijven, respect!” ? Of heb jij dyslexie, spreek je beter dan je schrijft, of ben je blind? Heb je een andere reden waarom je denkt niet te kunnen schrijven? Vandaag wil ik je graag overtuigen dat ook jij kan schrijven.

Vorig weekend mocht ik een workshop schrijven geven als onderdeel van het goede doel om geld in te zamelen voor het vervoeren van kinderen naar scholen in Burkina Faso. Dit was in Noordwijk en ik had er niet bij stilgestaan in welke taal ik dat zou kunnen doen, dus ik deed het in het Nederlands. Een ruime tijd nadat ik mijn workshop had gegeven kwam een Amerikaanse man, Martin, op mij af die mij heel graag wilde spreken. Verbaasd, maar geïntrigeerd ging ik het gesprek met hem aan.

Het bleek dat hij zelf auteur was, van een technisch boek, en hij was zeer geïnteresseerd in wat ik te zeggen had, maar hij had mijn workshop niet verstaan. We hebben het vooral gehad over de manier van schrijven. Ik vertelde hem dat schrijven voor mij natuurlijker is dan spreken, dat ik me via dit medium mezelf beter kan uiten. Voor hem was dat precies andersom. Hij was dan ook behoorlijk wat obstakels tegengekomen, totdat iemand zei: “Je bent zo goed in praten, waarom neem je je stem niet op?”. Misschien heb je er wel van gehoord, programma’s die jouw woorden omzetten op de computer (wat je natuurlijk zelf nog even moet checken). Je kan ook iemand anders vragen het voor je op te schrijven.

Creativiteit gaat niet alleen over inhoud, maar ook de vorm. Creatief zijn betekent voor mij onder andere oplossingsgericht denken. Los van fysieke uitdagingen kunnen andere obstakels zijn dat je weinig tijd hebt, je het nog nooit geprobeerd bent of dat je ontmoedigd bent door tegenslagen in het schrijven. Ik roep je op door te blijven zoeken naar een manier die schrijven voor jou wel mogelijk maakt.

In deze blog wil ik je wijzen op een oplossing voor als 1) spreken je sterke kant is en 2) als je moeite hebt tijd hiervoor vrij te maken. Voor meer over punt 2 verwijs ik je naar een andere blog waar ik het hier ook over heb.

1) Je kan dus schrijven door te spreken, als dat je makkelijker af gaat. Het meest nauwkeurige programma is “Dragon – naturally speaking”. Je kan hier een introductievideo zien. Via een microfoon verschijnen je worden dan als tekst. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over wat je schrijft, maar alleen over wat je zegt en dat is tenslotte je sterke kant. En nog mooier: wat je gezegd hebt kan je meestal niet terugdraaien, maar wel op deze manier. Als je gesproken woorden op zwart en wit staan kan je het zelf nog bewerken.

2) In elk ander geval is het een kwestie van oefenen, maar wat als je geen tijd hebt? Dat werkt net zoals zin: dat moet je maken. Ik geloof niet dat je in een week geen minuut vrij kan maken om te schrijven. Neem mijn normale maandag: 8:00 uur op, van 9:00-17:00 op de universiteit, om 19:00-21:00 werk (reistijd is in totaal zo’n 2 uur) en dan ben ik 22:00 weer een keer thuis. En als ik echt in the flow zit ga ik dan ook nog schrijven. Naar mijn werk neem ik de bus, en hoewel je misschien al denkt: “Ik ga toch niet in de bus schrijven? Dat hobbelt zo”. Nou… ik doe het. En ik schrijf juist dan op mijn snelst. Dus tijd vrijmaken kan, ik heb zelf zat uitgeprobeerd.

Misschien ken je NaNoWriMo (de hele maand november schrijf je als een gek). Ik heb voor mezelf gevonden dat consistenter werken voor meer resultaat zorgt dan heel veel in korte tijd. Veel mensen haken af bij NaNoWriMo omdat het te veel in een keer is, het is op dat moment te groot voor hen. Ik wil je alvast even inlichten dat ik op 1 december een Facebookgroep op ga richten met schrijfchallenges. Hierin begin ik met alle deelnemers aan een challenge die ik zelf ook eerder gedaan heb voor een maand lang. Daarna is er een maand rust. Dus 6 challenges in een jaar, allemaal anders. En dan denk ik wel dat er eentje tussen zit die voor jou werkt. Dus hou mijn Facebook en mail in de gaten, want we gaan een vliegende start maken voor het jaar 2018. En ja, juist in december, want we weten wat er gebeurt met de goede voornemens van januari…

Heb jij het idee dat je geen boek kan schrijven? Vertel me wat je tegenhoudt en dan gaan we samen aan een oplossing werken. Want ik geloof dat iedereen kan schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.