Je boek is slecht – ga zo door!

“Is mijn boek wel goed genoeg?” is een van de meest gestelde vragen van beginnende auteurs. Vraag jij je soms (of vaak) af of je geschikt bent? Ben jij bang dat je alleen maar kritiek krijgt? En het ergste: dat mensen zeggen dat je te jong bent en het maar beter als jeugdzonde kan beschouwen?

Ja, dat laatste is tegen mij gezegd. Dat sloeg een flinke deuk in mijn zelfvertrouwen. Ik ben er bijna voorgoed mee gestopt. Er zijn zoveel dingen die je onzeker kunnen maken. Wat anderen zeggen en de dingen die je tegen jezelf zegt. “Er zijn al zoveel auteurs, waarom zou iemand mijn boek willen lezen?” En als je het zelf uitgeeft: wat zullen mensen wel niet van me denken? Is mijn boek niet goed genoeg om gepubliceerd te worden bij een uitgever ofzo? Trap niet in dat laatste, jouw talent wordt niet gedefinieerd door een afwijzing van een traditionele uitgever.

Dit soort uitspraken en gedachten leiden vaak tot een heel laag zelfvertrouwen, wat ervoor kan zorgen dat je wellicht nooit voor je droom gaat om een boek uit te (laten) geven. En dat is compleet onnodig. Ja, dat zeg je wel makkelijk, maar ik voel me toch zo? Let op, ik geef je een gedachtegang die jou kan helpen weer vertrouwen in jezelf te hebben.

Dit moet je goed in je oren knopen: je kan niet falen, je bent er hooguit nog niet klaar voor.

Lees dat nog eens. Je kan niet falen, je bent er hooguit nog niet klaar voor. Dat je jong bent maakt geen flikker uit. Je moet een fuck it houding aannemen. Het is jouw ding, jouw leven. Gewoon doen, gewoon doorgaan.

Dat betekent niet dat je niet naar kritiek moet luisteren. Dat moet je wel degelijk. Voor mij werkt het om naar alles te luisteren. Soms moet ik het een paar dagen laten liggen voordat ik er objectief naar kan kijken. Hoe pijnlijk kritiek kan zijn, probeer te kijken of er een leermoment uit te halen is. Soms is dat niet het geval, maar je moet het op z’n minst overwegen.

Hoewel kritiek ervoor kan zorgen dat je minder in jezelf gelooft, is het eigenlijk de oplossing voor je probleem. Van kritiek leer je het meest. Dus ga ervoor, faal hard en leer ervan. Mensen gaan het opmerken. En dan heb je een paar boeken in de wereld waar je niet trots op bent. Wat dan nog? Die geweldige boeken die daarop volgen zijn het absoluut waard. Durf te dromen. Durf te doen.

Ik nodig je uit jouw grootste mentale obstakel hier te delen en een argument te verzinnen om jezelf te overtuigen dat dit je niet in de weg hoeft te staan.

2 antwoorden op “Je boek is slecht – ga zo door!”

 1. Mentaal obstakel:
  “Wat ik wil zeggen en delen is al zo vaak gezegd en beschreven. Ik ben dus de zoveelste en mijn invalshoek is niet bijzonder genoeg om aanvullend of voldoende onderscheidend te zijn.”

  Argument dat tegenwicht kan bieden:
  “Ik heb al vaker ervaren dat als ik helemaal mezelf blijf en het op mijn manier doe, dat dat voldoende onderscheidend is om voor anderen van waarde te zijn. Dus als ik dat ook met dit boek doe, komt het als vanzelf goed.”

  1. Wat een goede, Marion! Heel logische gedachte en een goede weerlegging. Naarmate je nog meer ervaart dat het voor anderen van waarde is, zal je deze obstakel veel minder geloven.
   Mocht je voor insturen/publicatie nog een beetje onzeker zijn, kan je altijd een paar proeflezers optrommelen met de vraag of ze op invalshoeken, onderscheidendheid of originliteit willen letten.
   Schrijf ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.