Jouw boek & jouw ouders

Ben jij nog geen achttien en heb jij schrijfambities? Dan ben jij waarschijnlijk afhankelijk van je ouder(s). Steunen zij jou en wat je schrijft? Toen ik dertien was, plantte mijn moeder het idee in mijn hoofd dat mijn boek uitgegeven zou kunnen worden. Dat vond ik een wild maar avontuurlijk idee, waarna mijn ouders me financieel en praktisch daarmee hielpen.

Hoewel ik wens dat jouw ouder(s) je steunen bij het schrijven, kunnen ze niet alles voor je doen. Tenzij jouw ouders in het boekenvak zitten, zal je op een gegeven moment ook zelf dingen uit moeten zoeken. Weten jouw ouders wat er nodig is om een boek uit te geven en welke opties er zijn?

Misschien weten ze dat je een ISBN en barcode nodig hebt, maar hechten ze niet veel waarde aan een mooie cover en goed redactiewerk – dat is immers duur. Daar hoeven ze niet aan te denken wanneer jij graag je boek door een uitgeverij wil laten uitgeven, maar ook daar zit soms een kostenplaatje aan verbonden. Sommige uitgeverijen vragen een redelijk groot bedrag wat je vooraf betaalt, waarvoor je het makkelijk ook zelf zou kunnen doen. Het voordeel is dan wel dat je verder weinig hoeft te doen.

Maar als jij iemand bent die ambitie heeft zal je moeten letten op elementen die jouw boek kunnen helpen een succes te maken. Dat betekent een goede uitgeverij uitzoeken (pas op voor uitgeefplatforms zoals Boekscout), contracten goed doorlezen of als je het zelf wil uitgeven, uitzoeken wat allemaal nodig is om een boek op de markt te brengen (aanmeldprocedures, distributie, drukproces, opmaak en redactie etc.).

Dan is er nog iets wat jouw ouders niet voor je kunnen doen: een netwerk opbouwen. Misschien hebben ze een paar ingangen voor je, zoals mijn moeder die een schrijfcoach voor me heeft geregeld, maar je moet het ook zelf doen. Uiteindelijk moet jij de boekexpert worden, niet jouw ouders. Dat kan je alleen maar doen door veel met mensen te praten die er verstand van hebben, bepaalde keuzes in het boekproces van meerdere partijen aanhoren en dan zelf kijken wat jij vindt dat verstandig is voor jouw boek.

Dus wat is de moraal van dit verhaal? Wees dankbaar als je ouders je helpen en steunen bij jouw schrijfproces en durf ook verder te groeien. Als jij je ontpopt tot gepubliceerd auteur, zullen jouw ouders ook trots zijn als een pauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.