Schrijven leer je gratis

Wil jij je schrijftalenten verbeteren en zoek je naar een cursus of een opleiding? Dan heb ik goed nieuws: hier hoef je geen geld voor neer te leggen. Sterker nog, je hoeft niet te gaan. Regelmatig duiken er nieuwe cursussen, schrijfacademies en wat dies meer zij, op. Misschien ben je overtuigd dat je alleen een goede schrijver kan zijn met een opleiding (wat dat dan ook moge betekenen). Ik zeg: onzin.

Ja, maar Annemiek, jij bent ook niet perfect. Misschien moet jij nog wat meer leren voordat je zulke uitspraken doet. O ja?… Ik bedel jou niet om geld, ik hoef niets van je, dus ik heb er geen baat bij te verkondigen dat je het wel nodig hebt. Daarbij is schrijven een eeuwig leerproces, dus wanneer trek je dan de lijn? Ja, ook ik kan nog verbeteren, maar ik heb veel verschillende manieren en gereedschap voorbij zien komen om een idee te hebben van wat je allemaal gratis aangereikt krijgt als je maar goed zoekt en bereid bent er liever energie dan geld in te steken.

Wat fantasy betreft worden in de meeste cursussen met standaard wijsheden gegooid als “as you know bob”, “kill your darlings”, “schrijven is schrappen”. Echt waar, dit kan je allemaal op internet vinden. Je kan zelfs voorbeelden vinden. Er zijn groepen die je kan raadplegen en dit je persoonlijk uit kunnen leggen. Gratis.

Is taal niet je sterkste kant? Geen zorgen. Ook dat is op internet te vinden. Alles! Voorzetsels, grammatica, spelling, spreekwoorden en gezegdes, synoniemen, antoniemen, noem maar op. Handige sites hiervoor zijn Taalunie, Genootschap Onze Taal en synoniemen.net. Soms weet je niet wat je niet weet en blijven er fouten. Hoewel het handig is zo veel mogelijk fouten er zelf uit te halen, heb je als laatste redmiddel een redacteur. Laat je niet weerhouden te schrijven omdat je Nederlands niet goed genoeg zou zijn.

Heb je moeite met “het verhaal” vertellen, een verhaallijn maken, spanning opbouwen, clichés vermijden en alles wat niet met taal maar wel met schrijven te maken heeft? Hier zijn talloze blogs en youtube video’s over. Zoek naar jouw specifieke probleem, of hou juist één blogger of youtuber in de gaten die over schrijfonderwerpen praat en wie weet komen er dingen voorbij die je dan pas aan het denken zetten. Het kan allemaal heel simpel. Nog een tip: lees recensies van boeken, zo veel als je kan vinden binnen jouw genre. Zo leer je wat mensen een goed boek vinden en wat lezers warm maakt.

Ik geloof dat iedereen kan schrijven. Dat betekent niet dat je niet veel moet leren, maar het kan wel goedkoper dan je misschien zou denken. Ik heb een aantal gratis suggesties gegeven waar je een heel eind mee komt, maar kriebelt die portemonnee van je…

Dan kan je een schrijfcoach inschakelen. Die gaat met jou de diepte in met je verhaal en kan meer problemen tegelijk aanpakken, meer dan in een online schrijversgroep (dan word je helaas al gauw irritant). Ook kunnen schrijfcursussen en opleidingen wel nut hebben, maar de waarde die ik erin zie is dat het je de gelegenheid geeft om gedisciplineerd aan een onderwerp te werken dat je wil verbeteren, zoals spelling of clichés vermijden.

Echter, als jij zelf initiatief neemt en wegwijs wordt via manieren die ik net heb verteld, heb je zulke cursussen voor de inhoud niet nodig. Soms is het fijn om jezelf op te frissen, of het kan je een schop onder de kont geven – je hebt er immers voor betaald, nu moet je wel. Maar verwacht alleen iets te leren als je dat daarbuiten nog nooit geprobeerd hebt. Voor de rest is het een kwestie van veel lezen en veel schrijven. Oefening baart kunst.

Dus, wat ga jij doen om meer te leren zonder dat het geld kost?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.