Ssst! Je kan niet over je boek praten

Een van de vervelendste dingen die ik ervaar als auteur is het constant om hulp moeten vragen van mijn netwerk. Het geeft het gevoel alsof je steeds maar neemt en niets geeft. Misschien herken je je hierin. Maar ik loop een beetje op de zaken vooruit. In dit blog wil ik je ondersteuning geven, zodat jij beter over je boek kan praten.

Dat klinkt raar. Hoezo zou je niet over je boek kunnen praten? Dat is toch makkelijk. Je vertelt vol zelfvertrouwen dat je bezig bent met een boek of een serie en je schept ruim op over hoe geweldig het is. Om eerlijk te zijn zie ik dat niet terugkomen in de collega-auteurs die ik ken. Op een paar na, die al erg succesvol zijn en dat vertrouwen in zichzelf concreet kunnen zien in resultaat. Zelf heb ik altijd een hekel gehad aan het idee dat ik iemand iets aan het “verkopen” was, d.w.z. iets wat ze “niet zouden willen”.

Als jij niet makkelijk over je boek kan praten, omdat je denkt dat mensen er niet op zitten te wachten, dat het net lijkt alsof je een verkooppraatje houdt of dat je simpelweg niet weet wat je erover moet zeggen, dan heb ik houvast voor je.

1. Maak een standaard samenvatting.

Dit is het beste om zo vroeg mogelijk al te doen. Liefst voordat het boek geschreven is. En nee, dit is niet gek, want je zou in grote lijnen toch al moeten weten waar je heengaat met je boek.

Als je een thema en plot weet te combineren in je samenvatting ben je al een heel eind. Dit moet wel kort blijven. Vat je boek samen in 15-20 woorden en in 1 zin. Laat duidelijk worden in deze zin wat voor groei er binnen jouw boek plaatsvindt. Mensen zijn vaak geïnteresseerd in groei en willen een geweldige ervaring beleven. Probeer je boek dat te laten vertegenwoordigen.

Deze zin kan je natuurlijk altijd aanpassen als je later nog meer schrijft, maar het is handig om het voor jezelf klaar te houden. Je stelt simpelweg waar het over gaat. Als mensen doorvragen, kan je het uitgebreider over je boek hebben. En dat is dan niet erg: ze hebben laten zien dat ze oprecht meer willen weten. Dan komen we vanzelf bij punt 2.

2. Maak een uitgebreidere samenvatting.

Dit gebruik je dus alleen als je de indruk hebt dat iemand oprecht interesse heeft in wat jij schrijft. Met dit punt probeer ik niet te zeggen dat je een half essay moet schrijven aan waar je boek allemaal over gaat. Eigenlijk is het veel makkelijker: bedenk voor jezelf een paar steekwoorden en details die je ten alle tijden klaar hebt staan. Hoe vaker je je verhaal houdt, hoe meer je het zelf bij kan schaven, maar dit geeft steun en overzicht. Ik had zelf altijd de neiging om elke keer zo origineel mogelijk te zijn en weer iets nieuws te verzinnen. Dat hoeft helemaal niet. Dat kost alleen maar energie en moeite en vaak geef je dan veel meer weg dan handig is.

Deze twee handvatten kan je voor iedereen gebruiken: iemand die je net hebt ontmoet, of een oude vriendin met wie je weer bijkletst. Het is heel simpel en effectief. In 1 zin is er geen druk, want je stelt alleen een feit en je geeft de andere persoon de vrijheid om er wel of niet op in te gaan.

Met wie durf jij het niet over je boek te hebben? En hoe zou je er voor kunnen zorgen dat je dat wel durft?

Wil jij meer blogs ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang elke maand een blog met tips voor ambitieuze auteurs.

Bonustip: Iets wat altijd kan helpen is een gesprek met een vreemdeling. Het ov is daar perfect voor (helemaal als de trein of bus te laat is). Begin met deze vraag: “En, wat doe jij in het leven?” Meestal stellen ze die vraag dan ook terug aan jou. Dan heb jij meteen die ene zin klaarstaan. En vergeet niet, je boek is maar 1 ding dat je kan noemen. Het hoeft niet centraal te staan. Toch moeten mensen weten dat het er is. Wat ze er mee doen moeten ze zelf beslissen, maar als niemand weet dat jij boeken schrijft, dan kom je er nooit. In ieder geval hou je er een interessant gesprek aan over.

Eén antwoord op “Ssst! Je kan niet over je boek praten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.