Verhalenwedstrijden

Goh, een actueel onderwerp in plaats van een blog die je op elk gewenst moment kan lezen. Ik heb het je vaker verteld, maar ik ben er nog nooit op ingegaan als hoofdzaak op een blog: waarom is het een goede keuze om mee te doen aan een verhalenwedstrijd binnen het fantastische genre? 

Leerproces:

Dit is veruit het grootste voordeel. Je krijgt een enorme kans om te leren hoe het wereldje in elkaar zit en wat de kwaliteitseisen zijn van een verhaal. Vaak kan je, ook als je niet gewonnen hebt, bij de uitreiking aanwezig zijn en door te luisteren naar de organisatoren, sprekers en andere aanwezigen krijg je allerlei nieuwe inzichten.

Daarnaast leveren veel wedstrijden ook persoonlijke feedback. Hier kan je dus meteen zien wat je kan verbeteren. Ik zeg heel bewust kan: dit is slechts de mening van een lezer. Hoe professioneel die lezer ook mag zijn, er zijn altijd mensen die er anders over denken. Wijs commentaar niet af, maar je mag er best kritisch naar kijken als het gaat om bewuste keuzes die jij gemaakt hebt. Aan de andere kant kan je ook worden gewezen op zaken die je eerst niet zag en word je tijdens het lezen van die feedback voor een keuze gesteld: goed, daar leer je van!

Los van het inleveren van je verhaal is het schrijven ervan ook goed. Zo blijf je bezig en houd je je geest scherp. Misschien probeer je iets heel anders en merk je dat je het op serieuzere verhalen die je schrijft ook toe kan passen.

Zichtbaarheid:

Je zou het bijna een marketing tool kunnen noemen, deelnemen aan een verhalenwedstrijd. Je laat je gezicht zien op de uitreiking (wat ik je sterk aanraad te doen) en zo doe je belangrijke contacten op. Dit is niet het doel, maar wel een leuke bijkomstigheid. Misschien kom je mensen tegen die later goede vrienden worden: je deelt tenslotte een belangrijke interesse.

Maar ondanks dat marketing niet het doel is, kan je dat wel zo inzetten. Kondig aan dat je mee doet, feliciteer de winnaars en als je zelf hoog eindigt kom je een stuk geloofwaardiger over als schrijver. Elk moment dat je met potentiële lezers in contact komt is dat iets wat hen sneller overtuigt om jouw werk te kopen en te lezen. Een actieve schrijver komt veel verder dan een inactieve.

Eenzijdig beeld:

Hoewel het leerproces het alleen al waard is om aan tenminste 1 wedstrijd deel te nemen, is er ook een valkuil. Zeker als je dit nog niet eerder gedaan hebt of een beginnende schrijver bent met weinig/geen contact met andere schrijvers. Organisaties en juryleden zijn autoriteiten en kunnen intimiderend overkomen en het kan zijn dat je alles wat ze zeggen voor waarheid aanneemt. Natuurlijk is het wijs om naar ze te luisteren! Maar uiteindelijk geven zij slechts richtlijnen en is het ook goed om zelf je gezonde verstand te gebruiken.

Wat dat betreft vind ik verhalenwedstrijden lijken op talentenshows op de middelbare school: alleen de act die het best voldoet aan de richtlijnen zal winnen. Dat betekent niet dat jouw verhaal slecht is en dat er geen publiek voor is. Je kan ook eeuwig een verhaal blijven verbeteren, maar het is dan de vraag of het ooit bij de lezers terecht komt. Op een gegeven moment moet je er een punt achter zetten en tevreden zijn met wat je hebt. Commentaar krijg je altijd. Uiteindelijk denk ik dat een verhalenwedstrijd je kan helpen om je eigen stem te vinden en te sterken en tegelijkertijd kan groeien door toe te geven aan de terechte kritiek. Zelf de nuance kunnen vinden tussen feedback en jouw eigen plan zorgt voor de beste verhalen.

Dus hier een paar suggesties voor als je een gok wil wagen binnen het fantastische genre:

  • Harland Awards
  • Sweek
  • Edge Zero
  • NCSF

Als je denkt: waarom is dit zo’n klein rijtje? Helaas zijn dit jaar twee grote schrijfwedstrijden ermee gestopt, Trek Sagae en Fantastels. Maar als je op een andere manier dan met de bovenstaande wedstrijden je verhaal wil peilen, kan je altijd kleine en middelgrote uitgeverijen in de gaten houden: zij hebben vaak wedstrijden voor een verhalenbundel en dit heeft dezelfde voordelen zoals genoemd in deze blog.

Heb jij al eens meegedaan aan een verhalenwedstrijd? En wat zijn jouw gedachten hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.