Welke boeken vindt een kind van 12 jaar leuk?

Je zal het als volwassene vast herkennen in jezelf en je kind, maar een dooddoener voor het leuk lezen van een boek is “je moet”. De boeken die tieners leuk vinden zijn dus bij uitstek de boeken die ze zelf uit mogen kiezen. Dat zijn vaak niet de boeken die ze van school moeten lezen, maar die ze van leeftijdsgenoten horen of in de bibliotheek of boekhandel tegenkomen. Eigenlijk alle vormen van op maat gemaakt advies voor een boek geeft een kind meer leesplezier: van boekhandelaren, bibliotheken, leeftijdsgenootjes, leraren en ook van auteurs.

Natuurlijk zijn er ook bepaalde titels altijd hot, zoals de Grijze Jager (serie), de boeken van Roald Dahl, Harry Potter (serie), Warrior Cats (serie), Narnia (serie). Wat die met elkaar gemeen hebben is dat het a) vaak fictie (verzonnen) is en b) avontuurlijk, spannend en fantasievol is. Een boek is pas écht leuk als er “immersie” plaatsvindt. Dit betekent dat het zo spannend of interessant is dat jouw kind helemaal in een boek verdwijnt en er van alles om hem/haar heen kan gebeuren, maar jouw tiener geconcentreerd blijft en wil weten hoe het verhaal verdergaat. Dit gebeurt dus makkelijker bij spannende en fantasierijke boeken. Bonus: als je plezier hebt in een boek is dat óók weer goed voor de taal- en creativiteitsontwikkeling.

Valt jou toevallig iets op aan de voorbeelden van populaire titels die ik noemde? Het is allemaal vertaald werk en het zijn allemaal boeken die al 10, 20 jaar of langer meegaan. Natuurlijk zijn er ook Nederlandse boeken die het goed doen bij een tiener van 12 jaar. Dit zijn meestal geen fictieve boeken, maar boeken die te maken hebben met het leven als een puber of op de middelbare school afspelen, zoals de boeken van Carry Slee. De aantrekkingskracht daarvan is vooral herkenning, jouw kind kan zich goed verplaatsen in de hoofdpersoon. Dit stimuleert dan weer empathie (wat fictie overigens ook doet).

Heeft jouw kind de Grijze Jager en Harry Potter al gelezen? Wil jij ontdekken of er ook actuele goede fictie voor tieners is van Nederlandse bodem, boordevol avontuur, fantasie en spanning? Kijk dan eens hier en hier.