Leesniveaus: AVI oud & nieuw

Ben jij net zoals ik opgegroeid met de AVI leesniveaus van 1 t/m 9? Ik zag een tijdje geleden “M7” staan bij mijn jeugdserie Jonas Dubelaar op bol.com en ik snapte er niets van! Het werd dus tijd om dat op een rijtje te zetten. Daarom schrijf ik dit artikel om meer inzicht te geven in de leesniveaus en hoe ze worden aangeduid. Disclaimer: het zijn handvatten om je te helpen een boek uit te kiezen wat past bij het leesniveau van een kind. Het is geen rigide hokje, dus gebruik ook vooral je eigen inzicht.

Die code “M7” is onderdeel van het nieuwe AVI-systeem. Waar staat die “M” dan voor? Ik dacht weer veel te moeilijk: het staat voor “midden”. Midden groep 7 dus. Daarnaast gebruikt dit systeem ook eind “E”, maar geen begin. Je kunt dus variaties zien van E3 (eind groep 3) tot M6 (midden groep 6). Wanneer je weet waar de letters en cijfers voor staan, kun je het vrij snel zelf uitvogelen.

Voor het overzicht zet ik de nieuwe en oude AVI niveaus chronologisch naast elkaar, zodat je de opbouw en overeenkomst tussen de twee systemen ziet. Links is het huidige AVI systeem, rechts het oude (voor 2008). Het begint bij AVI-Start en eindigt bij E7 & PLUS.

NieuwOudNieuwOudNieuwOud
AVI-StartAVI 1E4AVI 4E6AVI 8
M3AVI 1M5AVI 5M7AVI 8
E3AVI 2E5AVI 6AVI 9
M4AVI 3M6AVI 7E7 & PLUSAVI 9 plus
Nieuwe AVI leesniveaus t.o.v. oude AVI

Deze codes gelden alleen voor leesniveaus. Denk ook zelf na over wat een kind emotioneel al aankan. Soms is het leesniveau er al, maar is het nog te spannend. Andersom kan natuurlijk ook en dat kan heel frustrerend zijn. Gebruik deze indicaties vooral als hulp, maar durf ook te experimenteren met wat een kind graag en goed leest. Daar leer je misschien nog het meest van.