Heb jij “Grezhel, het horloge en de man op de draak” ook gelezen en wil jij over dit boek een recensie schrijven? Dat kan via: bol, Hebban en/of Goodreads.
Jolijn (blogger, recensent “Het Boekenbijtje”):
Hardcover, 3e druk: Jonas Dubelaar is 10 jaar en vindt een zakhorloge op zolder. Wanneer hij het horloge opent ziet hij een andere wereld. Op een nacht opent hij het horloge weer en komt hij terecht in Sjen’na. Een magische wereld, waarin Jonas met behulp van zijn draak, de inwoners gaat helpen.
Dit boek mocht ik samen met deel 2 en 3 op een fantasy evenement. Waar Annemiek aanwezig was. Ze vertelde zo vol overgave over het boek dat ik meteen dacht. Dat is iets voor mijn zoon. Inderdaad de drie delen zijn verslonden en nu is het mijn beurt om de boeken te lezen.
Ik genoot van Annemieks schrijfstijl en de wereld die ze geschapen heeft. De personages zijn nog wat vlak, maar ik denk en hoop dat dat bij elkaar deel minder wordt. Dat de boeken mee gaan groeien met de lezer.
De taal die ze gebruikt is eenvoudig en daardoor goed te doen voor de jeugdige lezer. Wat ook een groot voordeel is, zijn de letters die geschikt zijn voor mensen met Dyslexie. Mijn zoon die minder goed ziet heeft daar ook enorm veel voordeel aan.
Het verhaal was leuk bedacht en er hangt een Harry Potter sfeertje. Ondanks dat dit boek geschreven is voor 10-14 jaar heb ik er ook van genoten en ga ik binnenkort aan deel 2 beginnen.
Janneke:
Hardcover, 3e druk: Erg leuk verhaal over een jongen die door middel van een horloge in een andere wereld terecht komt waar draken wonen.
De wereld is goed van opzet, je leert de taal, de verschillende karakters en wat er aan de hand is.
Vooral tegen het einde werd het steeds spannender en wil je door. Heel benieuwd naar de andere delen
Bron: Hebban
Jennifer:
Hardcover 3e druk: Het boek, de afbeelding en de landkaart aan het begin van het boek zijn zeer mooi vorm gegeven.
Als echte fantasy fan heb ik mij weer mogen onderdompelen in de wereld van draken, eenhoorns en magie. Al hoewel de fantasy fan overeenkomsten kan zien met Eragon en Harry Potter, heeft dit boek/verhaal toch een eigen karakter en ga je graag op reis met Jonas.
Het verhaal neemt je mee op een reis vol avonturen. Avontuur, spanning en ontspanning wisselt elkaar in een fijn tempo af. Dit zorgt ervoor dat ik het boek ineens heb uitgelezen, en inmiddels voor de tweede maal de boekenreeks aan het lezen ben. Wie zou er nu niet in de wereld van de fantasy willen verdwijnen en de beschikking krijgen over een eigen draak.
Ik raad het boek dan ook zeker aan voor jong en oud, laat je meeslepen op het avontuur van Jonas.
Elsien:
Hardcover – 3e druk: Van mijn man heb ik dit boek gekregen en al snel heb ik mij gewaand in de wereld van Jonas en Grezhel. In het begin was het voor mij even wennen aan hoe het geschreven was en moest ik een daarvoor gelezen fantasyboek toch ook wat vergeten (dat heb ik altijd met boeken), maar dat ging heel snel. En ik was blij dat ik deel twee ook direct daarna kon lezen, omdat ik die ook had gekregen. En Annemiek, bedankt voor de mooie woorden voor in het boek en voor het mogelijk maken van het even weer wanen in een fantasywereld <3
Bron: Hebban
Gerard Berndt (schrijver, Artos):
Hardcover – 3e druk – Mijn zoon (12) heeft het gelezen en dit vindt hij van het boek:
De hoofdpersoon is realistisch
Ik wilde de hoofdpersoon zelf wel zijn
Het verhaal was spannend en verrassend
De letters zijn groot genoeg om goed te kunnen lezen
Ik zat zo lekker in het verhaal dat ik deel 2 ook gekocht heb
Het einde was mooi, vooral de draken wedstrijd
Het is een prachtige fantasie
Bron: Hebban
Saskia Boree (blogger, journalist, recensent: SJM Schrijft):
Eboek: Het is meteen duidelijk dat Jonas Dubelaar Grezhel Het horloge en de man op de draak een soort van milde Harry Potter cq. Eragon fan fictie is. Toch heeft Annemiek steur haar eigen, unieke stempel op het boek gedrukt, door een knap staaltje worldbuilding en een grote portie klassieke fantasie toe te passen. Ze heeft het verhaal op een vlotte manier geschreven dat vooral de jonge lezer geen minuut zal vervelen. Het zal geen moeite kosten de aandacht vast te houden. De boeiende personages zullen ongetwijfeld meer diepgang krijgen naarmate de serie vordert, en houden de vaart er lekker in. Lezers gaan een goed afgewikkeld plot tegemoet, zonder lastige of frustrerende cliffhangers, en dat maakt het dat dit deel makkelijk los te lezen is. We krijgen ook niet het gevoel dat het volgende deel daardoor per se gelezen moet worden, al krijgen lezers gegarandeerd de smaak van deze serie te pakken. Krijg je geen genoeg van de tovenaarswereld, en kun je altijd een beetje magie gebruiken, dan is het zeker de moeite van het lezen waard.
Bron: Hebban
Saphira:
Hardcover – 2e druk – Wat een verrassend leuk jeugdboek is Grezhel. Ik heb het boek van begin tot het eind met veel plezier gelezen. Annemiek heeft een leuk verhaal neergezet met een vlotte en duidelijke schrijfstijl. Hierdoor leest het boek erg fijn weg en word je meegenomen op een bijzondere reis. Haar doelgroep is van 10 t/m 14 jaar, het boek is daar echt goed voor geschreven. Dit neemt niet weg dat het verhaal ook erg leuk is voor volwassenen. Het hoofdkarakter genaamd Jonas, een jongen van 10 jaar oud, word neergezet als een jong onzeker mannetje wat zich steeds meer ontwikkeld naar een echte held. In dit verhaal beland Jonas in een andere wereld vol met magische krachten, dieren en bijzondere wezens. Hij bouwt hier vriendschappen op en maakt spannende dingen mee. Het verhaal is leuk bedacht en goed beschreven, maar helaas niet altijd even goed uitgewerkt of afgemaakt. Sommige stukken in het verhaal lijken erg veel op de Harry Potter boeken. Persoonlijk vind ik dat een beetje jammer aangezien de rest van het verhaal erg leuk bedacht is.
Het boek zelf heeft een erg mooie en leuke cover wat goed bij het verhaal past. Het ziet er uitnodigend uit om gepakt te worden in de winkel, vooral voor de leeftijd waar het boek voor bestemd is. Het verhaal bevat 285 bladzijden wat een mooi aantal is voor zijn doelgroep. Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg van deze boekenreeks
Bron: Hebban
Dieuwertje:
Hardcover – 3e druk – Mijn zoon van 10 vond het een fantastisch boek en heeft het in 1 ruk uitgelezen…
Bron: bol
Melanie Hoogvliet (blogger, bookstamel):
Hardcover – 3e druk – Daar gaan we dan we beginnen bij de cover. Ik vind de drakenpoot echt heel tof en dan het kapotte zakhorloge eronder. Beide spelen een grote rol in het verhaal dus dat is prachtig gedaan. Van mij mocht de titel ook gewoon Grezhel zijn met als subtitel dan Johan Dubelaar 1. De toevoeging van Het horloge en de man op de draak vind ik persoonlijk onnodig en te lang. Maar al met al is het uiterlijk dus een goed begin. Als we het dan toch over het uiterlijk hebben wil ik Annemiek Steur complimenteren voor haar lettertype. Voor de jeugd zijn de letters mooi groot en daarnaast is het ook nog eens een lettertype wat voor mij als dyslect echt enorm fijn weg leest.
Dan gaan we naar het verhaal zelf toe. Als je van Fantasie verhalen in een rap tempo houdt dan is Jonas Dubelaar – Grezhel het boek voor jou. In het begin van het boek maken we kennis met Jonas. Een jonge man die op zolder dus een horloge vindt. Jonas is een ondernemend mannetje maar in het begin nog niet zo heel dapper. Maar dit verandert gedurende het boek want Jonas komt in een aparte wereld terecht waar hij van alles meemaakt.
Daar ontmoet hij Grezhel. En ontdekt een aantal dingen over zichzelf. Ik kan daar helaas niet teveel over verklappen want dan verklap ik veel te veel. Ik kan wel verklappen dat je veel magie magische wezens en een koningin tegenkomt in het boek. Dit boek is dan ook zeker geschikt voor de jonge lezers die graag in een fantasie wereld kruipen.
Ik wil Annemiek daarnaast complimenteren met haar schrijfstijl die is lekker vlot, Het verhaal is spannend maar niet te spannend voor de jonge lezers en er gebeurt van alles. Je hoeft je echt geen moment te vervelen met dit verhaal.
Dit boek krijgt dan ook een mooie 8,5 van me.
Bron: Hebban
Enoo:
Hardcover – 3e druk – De eerste hoofdstukken was het wennen aan de schrijfstijl en de fantasie namen. Naarmate het boek vorderde werd het verhaal steeds leuker. Op het einde baalde ik dat ik deel 2 nog niet had, deze is vandaag binnengekomen. Ondanks dat het een jeugdboek is leest het voor volwassenen ook lekker weg.
Bron: bol
Stef Knops:
Eboek – Als eerste wil zeggen over dit boek is dat, ik het geweldig vind om in het begin van een boek een landkaart te vinden en dat ze verder op in het boek ook nog een eigen taaltje hebben. De taal die spreken voelt en leest een beetje als ouderwets hoog Duits, geen idee of dit klopt of dat de inspiratie hier zijn grondslag in vindt.
Het verloopt met een prettige leessnelheid, desondanks dat de tijd stil staat. De werelden waar in zich het verhaal afspeelt en de personages worden goed genoeg omschreven zodat je het toch kunt voorstellen. Er zitten genoeg spannende stukken in, zodat je wilt door lezen om te weten te komen hoe het verhaal verder gaat.
Dit is zeker een verhaal dat ik aanraad, het leest en voelt een beetje als een verhaal uit de grijze jager reeks
met als extra draken en andere wezens.
A) Algemene waardering van het boek; (1= slecht/10=super goed)
8
B) De schrijfwijze van het Boek; (1=niet te volgen/10= zeer meeslepend)
8
C) Waardering v/d illustratie`s; (1=helemaal niks/10=uitmuntend)
8
D) Zou je dit boek bij anderen aanraden; (1=nee /10= aanrader)
8
Eind cijfer (A+B+C+D / 4 = ). 32/4=8
Bron: bol
Astrid Langeveld:
Hardcover – 1e druk – De kaft vind ik echt cool vanwege de drakenpoot met het zakhorloge, dat precies past bij het verhaal. Ik zou het boek in de winkel kopen door de kaft en door de inhoud waarover het gaat. Dit boek is voor kinderen vanaf ca 10 jaar, die heb ik ook een beetje in mijn achterhoofd genomen tijdens het lezen. Het is echt een goed doordacht verhaal en met behulp van de woordenlijst achterin begreep ik het beter. Je moet wel regelmatig heen en weer bladeren. Het enige wat mij echt stoorde was dat er echt heel veel fouten in stonden. Niet alleen woorden, maar ook zinnen die niet klopten. Normaal vind ik dat niet heel erg, maar in dit boek was het echt extreem veel en stoorde het in de voortgang van het lezen. Wat echt jammer is, want het verhaal is echt heel leuk bedacht.
Bron: Hebban
Imre (instablogger, serieuzeboekenverslaving):
Hardcover – 3e druk – Ik heb zo genoten van dit verhaal! Een erg unieke wereld en magie. Het is een jeugdboek, maar dat maakt het niet minder leuk voor oudere lezers. (ik ben zelf 18) Fijne vlotte schrijfstijl, en je word zo het verhaal in gezogen! Zeker een aanrader voor alle Harry Potter en draken fans!
Bron: bol
Iris Glasz:
Hardcover – 2e druk – Ik heb dit boek aan mijn cadeaukind gegeven voor zijn 10e verjaardag. Annemiek had het zelfs voor hem gesigneerd, waarvoor grote dank! We vonden hem allebei erg leuk om te lezen! Hij bedelt nu al om deel twee! Wij kijken er erg naar uit om verder te lezen en kopen dan ook snel deel twee van deze serie! Erg leuk om eens een boek voor te kunnen lezen die zowel voor zijn leeftijd, als voor mijn leeftijd heel goed werkt! Wij waren er erg blij mee, en hopen dat er van deze schrijfster nog veel meer mooie boeken komen.
Bron: Hebban
Patty van Delft (schrijfster, Dragan Duma):
Hardcover – 2e druk – Avontuurlijk jeugdboek! Dit boek is duidelijk een jeugdboek geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Nu houd ik op zijn tijd wel van jeugdboeken en dus ben ik het met veel enthousiasme gaan lezen. Jonas is een uitverkorene die het land kan komen redden. Hij leert magie gebruiken, krijgt een draak en moet naar school. Tussendoor wordt er van hem verwacht dat hij meehelpt bij de bevrijding van stukken land die veroverd zijn door Maereis, de kwaadaardige zus van de koningin.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er moeilijk doorheen kwam. Dit ligt zeker niet aan de basis van het verhaal want dat is erg leuk. Toch struikelde ik regelmatig over een aantal dingen wat het voor mij een moeizame leeservaring maakte. Er staan bijvoorbeeld nog vrij veel foutjes in het boek en dat werkt een beetje storend. Ook volgen sommige gebeurtenissen elkaar erg snel op waardoor ik af en toe de draad kwijtraakte. Zo kan Jonas bijvoorbeeld al heel snel in het begin van het verhaal magie gebruiken en weet zelfs al vijanden te verslaan wat niet helemaal realistisch overkomt.
Het stuk dat de school van Jonas beschrijft vind ik erg leuk en hiermee kwam ik echt in het verhaal. De lessen die hij moet volgen en de manier waarop het beschreven wordt is leuk en interessant. Helaas is dit stuk in vergelijking met andere stukken in het boek vrij kort en de reis die volgt haalde me weer uit het verhaal. De uiteindelijke ontmoeting met Maereis vond ik dan wel weer interessant. Het wekt zeker nieuwsgierigheid op naar dit personage en hoe het later verder zal gaan tussen Jonas en deze vijand.
Ondanks dat ik moeite had met dit boek denk ik dat de jeugd er zeker van kan genieten. Met name jongeren tussen de tien en dertien/veertien jaar. Het is een spannend verhaal vol avontuur in een mooie, magische wereld die bij vele tot de verbeelding zal spreken!
Bron: Hebban
Zwhengrarl
Hardcover – 1e druk – Ik had geen speciale verwachtingen van dit boek, en dat bleek maar goed ook. Helaas is het me erg tegengevallen en daarom geef ik het één ster.
De redenen hiervoor zijn:
-Er staan ontzettend veel spel- en grammaticafouten in. Denk aan foute werkwoordsvormen, spatiefouten (naar toelopen i.p.v. naartoe lopen) of zinnen die slecht lopen door het ontbreken van symmetrie of onjuiste inversies. Dit komt onprofessioneel over. Je merkt hierdoor dat het boek in eigen beheer is uitgegeven. Bovendien staan er daardoor veel overbodige woorden of missen er juist woorden die er niet na een laatste check zijn uitgehaald of bijgevoegd. Bijvoorbeeld in de volgende zin: ‘Het had verschillende torens en het gebouw er stonden weinig andere gebouwen in de buurt.’
-De personages, vooral de hoofdpersoon, hebben heel onlogische en onrealistische gedachten. Jonas is een naïef kind en denkt op het moment dat hij in het verhaal zijn draak ontvangt dat hij uit de weg zal worden geruimd. Dit kwam omdat hij pijn had, vanwege het ontvangen van de draak. In Jonas’ ogen is dit marteling en daarom denkt hij dat hij zal sterven. Dit is een gedachte die volkomen uit de lucht komt vallen. Bovendien denkt hij enkele momenten daarvoor dat hij, na het zien van een geschubde poot, een dinosaurus zal krijgen. Dit is ook een erg vreemde gedachte voor iemand die al draken heeft gezien in de wereld waarin hij zich bevindt.
-De namen in het boek zijn vaak onuitspreekbaar. Het lijkt erop alsof ze zo moeilijk en wereldvreemd mogelijk zijn gemaakt. Bijvoorbeeld de namen: Ftrasjwehnsuugi, Glödblisr en Sringritia.
-Verder staan er in het boek nog meer onlogische motieven, gedachten en zaken omtrent de world building, waar ik me tijdens het lezen aan ergerde. Zo was het bijvoorbeeld zo dat Jonas de taal van de wereld waarin hij kwam, moest leren. Nu is dat niet vreemd, aangezien hij daar voor het eerst is. Maar dan vraag je je als lezer af waarom zijn klasgenoten ook het alfabet en de woorden moeten leren van de taal die ze al elf jaar gebruiken!
-Het boek kan op sommige punten ook kinderachtig gevonden worden. De gedachten en gesprekken van (alle) personages lijken van die van een tienjarige (of jonger). Nu is dat in Jonas’ geval niet zo erg, maar als hij een kinderlijke discussie gaat voeren met een volwassene, sla je jezelf als lezer toch wel even voor het hoofd. Ook staan er veel uitroepen in die mij deden denken aan een kinderboek. Bijvoorbeeld: ‘Het leek wel op een geschubde poot!’ Op sommige punten lijkt Jonas zelfs jonger dan elf, bijvoorbeeld op het moment dat hij ‘actueel’ moeilijke taal gaat noemen. Op deze manier wordt de doelgroep van het boek kinderen van elf jaar of jonger. Oudere kinderen of volwassenen kunnen zich mijns inziens niet voldoende identificeren met dit personage.
-Om voor het laatste punt maar even straight to the point te zijn: het verhaal is onorigineel. Uitverkorene, draken, vechtende koninginnen. Dat kennen we inmiddels wel. Deze opzet zou nog treffend kunnen zijn, als het op een nieuwe manier gebracht wordt. Maar een jongen die in een andere wereld komt, ‘daar coole dingen mag doen als uitverkorene’ (aldus de auteur), naar school gaat en zijn draak berijdt doet mij denken aan een mengeling van andere, betere verhalen. Ook deed het luftrill me heel erg aan een aangepaste vorm van zwerkbal denken. Helaas was dit spel niet een verbetering van die laatstgenoemde en riep het alleen maar vragen op. Is het bijvoorbeeld niet veel makkelijker als drakenrijder (jongens) om te scoren dan als eenhoornrijder (meisjes)? De emancipatie in deze wereld is blijkbaar niet wat het bij ons is.
Kortom, ik zou dit boek aan niemand aanraden. Hopelijk worden mijn argumenten begrepen. Zo niet, hoor ik het graag. Ik sta altijd open voor discussie.
Bron: Goodreads
Kitty:
Hardcover – 3e druk – Het verhaal was goed geschreven en dat is wat ik echt leuk vond aan dit boek. Het verhaal was echt origineel en ik hou ervan dat er draken en eenhoorns in voorkomen. Ik raad het absoluut aan als je van goedgeschreven verhalen en fantasy serie houdt! Het is echt de moeite van het lezen waard – ik heb het allemaal in een paar dagen gelezen en het bleef spannend tot en met de laatste pagina! Ik zou dit echt aanraden.
Bron: Goodreads
Joost (Blogger, NerdyGeekyFanboy)
Hardcover – 2e druk – Ik kreeg een poosje geleden een berichtje van Annemiek Steur, een jonge schrijfster die al flink bezig is met het schrijven van haar fantasyserie. Aangezien het eerste deel van haar serie Jonas Dubelaar in een nieuwe uitgave wordt uitgegeven (een hardcover met een ontzettend mooie opmaak!), wilde ze graag een recensent die het boek wat onder de aandacht kon brengen. Een fantasyboek recenseren van een magische wereld past uiteraard in mijn straatje, dus ik begon snel met het lezen van dit eerste deel van Jonas Dubelaar.
Jonas Dubelaar is een ideale serie als je als jonge lezer je wilt gaan verdiepen in het fantasygenre. Jonas is nog een jongen, dus alles wordt erg jeugdig verteld, je krijgt echt het idee dat je leest vanuit het perspectief van een elfjarige. Het is een nieuwsgierige en dappere jongen, het is een sympathiek personage waarmee je wat magische avonturen beleeft. Het is ontzettend knap dat Annemiek op zo’n jonge leeftijd al is begonnen met schrijven en gelukkig ben je na dit deel nog niet klaar, uiteindelijk zullen er elf delen van dit verhaal uitkomen!
De wereld die Annemiek Steur heeft geschapen vond ik ontzettend mooi beschreven. De gebouwen, de hele wereld, de personages, alles wordt beeldend en uitgebreid beschreven. Er is zelfs een hele taal bedacht die ook wordt uitgelegd, Annemiek heeft veel tijd besteed aan de hele worldbuilding! Ik vond alle magische elementen, wonderbaarlijke landschappen en veelzijdige personages erg fijn en ik zou zo eens een bezoekje willen brengen aan deze wereld.
Wat minpuntjes zijn ook wel te vinden in dit verhaal. Soms lekt het verhaal wat aan originaliteit. Jonge lezers zullen hier waarschijnlijk weinig last van hebben, maar ik zag soms nog dingen terug van boeken die ik eerder heb gelezen. Daarbij kunnen alle moeilijke namen van personages soms in de weg staan. Je moet goed kunnen onthouden wie wie is, want als je het een tijdje niet hebt gelezen raak je snel verward door alle ingewikkelde namen. Hier en daar is ook nog een spel- of taalfout te vinden omdat het in eigen beheer is uitgegeven, maar gelukkig is dit niet ontzettend vaak te zien.
Jonas Dubelaar had mij op positieve wijze verrast. De schrijfstijl is vlot, de magische wereld is mooi beschreven en hoewel het eerste deel vooral een introductie geeft op de hele wereld van Sjen’na, heb ik zeker genoten tijdens het lezen van dit boek. Zo’n mooie hardcover wil je sowieso zien stralen in je boekenkast! Ik ben benieuwd naar de rest van deze fantasyserie, waarbij we flink opgroeien met Jonas en zo een episch avontuur tegemoet gaan! Cijfer: 8
Bron: https://nerdygeekyfanboy.com/recensie/recensie-jonas-dubelaar-1-grezhel-het-horloge-en-de-man-op-de-draak/