Heb jij kinderen of werk je in het onderwijs en ben je op zoek naar inspiratie voor jeugdboeken? Dan is er vast een moment waar jij graag inspiratie wil opdoen voor boeken die leuk en leerzaam zijn voor 10+ (M6 en hoger, of B-boeken in de bieb). Er zijn leuke groepen waarin je persoonlijk advies kan krijgen. Misschien ken je er al een aantal. Toch worden er vaak twee soorten titels aangeraden: 1) vertaald werk 2) wat 30+ jaar geleden leuk was.
Mocht je daarom op zoek zijn naar recenter werk van Nederlandse bodem, dan lees je in dit artikel 10 goede en leuke suggesties. In deze lijst zijn boeken van verschillende Nederlandse auteurs en uitgeverijen opgenomen in willekeurige volgorde. Van reeksen wordt steeds het eerste deel genoemd. Titels wisselen in bekendheid – en maar goed ook! Hopelijk kom je zo iets nieuws tegen wat de jeugd in jouw omgeving aanspreekt.
1. De jongen die van de wereld hield – Tjibbe Veldkamp (2023)
Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!
Meer weten? Klik hier.
2. Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom (2022)
Mot heet eigenlijk Vlinder, maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een fladderig, kleurrijk kind in een jurkje.
Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Ze krijgt een eigen stekkie tussen de andere metaalvissers. Daar doet ze een heel bijzondere ontdekking: een kleine duikboot. Die boot is het begin van een geweldig avontuur, waarbij Mot de acrobaten van De Werf ontmoet, nieuwe vrienden maakt, het tegen een machtige miljonair opneemt en… ze haar moeder beter leert kennen.
Meer weten? Klik hier.
3. Gozert (reeks) – Pieter Koolwijk (2020)
Ties heeft een probleem.
Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen.
Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt…
Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen?
Meer weten? Klik hier.
4. Briefjes voor Pelle – Marlies Slegers (2020)
Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.
Meer weten? Klik hier.
5. Gamehelden tegen de monsters (reeks) – Marcel van Driel (2022)
Manú, Phileine, Puck en Raff zitten bij elkaar in de klas. Na schooltijd spelen ze vaak samen buiten. Om kwart voor vijf racen ze naar huis, want om vijf uur is het gametijd! In dit eerste boek over de Game Helden spelen ze een oerwoudspel, waarin monsterlijke spinnen verslagen moeten worden en raadsels opgelost om een gevaarlijke slangenpoort te openen. Als ze extra Power Ups cadeau krijgen van De Leeuwin, de maker van het spel, gaat het mis. De kinderen belanden zélf in het spel! In de wereld van GameCloud moeten ze vechten voor hun leven, want hier betekent dood ook echt dood…
Meer weten? Klik hier.
6. Hotel Silvermaen – Marieke Frankema (2016)
Nannette kan eindelijk weg uit het weeshuis omdat er een oudtante van haar is opgedoken. Een pestkop zegt dat ze vast snel terug is, zodra haar familie erachter komt hoe stom Nannette is. Gelukkig is dat helemaal niet waar. Tante Dora vindt haar aardig en ook volgens Bob en Tina is ze volkomen normaal. Maar zijn zij wel normaal? En hoe erg is het eigenlijk om anders te zijn dan iedereen? Al snel moet Nannette beslissen wat ze wil. De Magisch Inspecteur geeft haar namelijk maar drie dagen de tijd om haar draai te vinden, anders is het regelrecht terug naar het weeshuis.
Meer weten? Klik hier.
7. Mus en Kapitein Kwaadbaard – Keving Hassing (2020)
Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje opgeschrikt door plunderende piraten. Hun leider, Ramon, maakte ooit deel uit van een beruchte bende: De 5 Slangen. Mus weet gelukkig op tijd te ontsnappen en gaat hulp halen. Met alleen een bedeltje en de vage aanwijzing van een vrouw om kapitein Kwaadbaard te zoeken, gaat ze op weg. Kwaadbaard was vroeger ook lid van De 5 Slangen en is de enige die Ramon kan verjagen. Maar Kwaadbaard vinden is één ding, hem overtuigen om het zwaard weer op te pakken is een tweede. Gelukkig heeft Mus een belangrijke troef achter de hand…
Meer weten? Klik hier.
8. Artos (reeks) – Gerard Berndt (2021)
Op klaarlichte dag wordt het zusje van de jonge Artos ontvoerd. Onwetend begint hij aan een zoektocht. Daarbij krijgt hij hulp van een reisgenoot en een geneesheer. Zelfs de koning van Marchovelle schiet hem te hulp! Dit is het eerste boek van De Noordentorens Razernij. Een reeks vol bedreigingen, tegenslagen en verrassende wendingen. Lees hoe het kasteel Marchovelle wordt bedreigd vanuit Noordland en hoe er gestreden wordt tegen de kwade magie.
Meer weten? Klik hier.
9. De Nepvampier – Sophia Drenth (2021)
Boze darmen, jeuk aan zijn kladden en een reusachtige pukkel op zijn neus. Vladimir von Rotenbeck is geen gewone vampier. Bloed maakt hem ziek tot op het bot, een kwaal die hem de schande van de familie heeft gemaakt.
Vladimir zweert dat hij op de Nacht der Doden weer bloed zal kunnen drinken. Tijdens zijn speurtocht naar een geneesmiddel maakt hij kennis met het waarzegmeisje Naswikka. Zij vertelt hem dat er een groter gevaar op de loer ligt dan boze darmen.
Meer weten? Klik hier.
10. Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk (2021)
Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.
Meer weten? Klik hier.
Deze lijst is natuurlijk onuitputtelijk, maar je moet ergens beginnen. Ik hoop dat je een aantal mooie titels hebt leren kennen. Mocht je meer willen weten of gepersonaliseerde suggesties willen ontvangen ben je welkom om hieronder een reactie achter te laten. Ken je ze al? Laat ons weten welke jij een aanrader vond!
Geschreven door Annemiek Steur, september 2023
Over de auteur:
Zelf schrijf ik ook leuke fantasyboeken voor 10 jaar tot onsterfelijk. Ik werk o.a. aan de lopende serie “Jonas Dubelaar”. Vanuit mijn expertise zie ik dat het werk van Nederlandse auteurs niet de aandacht en waardering krijgt die het m.i. verdient. Vandaar ook bovenstaand artikel. Meer weten? Lees hier meer over mij en mijn werk.
Disclaimer: sommige links in dit artikel zijn “affiliate links”. Bij aankoop via die link ontvang ik een kleine vergoeding. Dit gebruik ik om publicaties van mijn eigen werk te kunnen blijven garanderen en donaties te doen aan mooie boek- en leesgerelateerde initiatieven.