Boekenleggers

Gebruik jij vaak boekenleggers? Als auteur en lezer kom ik er op verschillende manieren mee in aanraking. Als lezer heb ik een tijdlang verschillende boeken door elkaar gelezen en onthield ik “gewoon” de pagina’s waar ik gebleven was. Nu ik iets ouder ben… zitten er wat meer tussenpozen tussen het lezen en werkt deze strategie niet meer. Maar boekenleggers heb ik wel altijd gebruikt.

Op m’n 13e ging ik Harry Potter lezen in het Engels om mijn Engels te oefenen (ik kon alle gaten invullen omdat ik nl. alles woord voor woord in het Nederlands wist – inmiddels kan ik dat ook niet meer). Als ik dan een woord tegenkwam wat ik uit context leerde, schreef ik dat op de boekenlegger die ik gebruikte. Ik kwam er laatst nog zo een tegen! En even heel eerlijk: dat zou ik echt niet bij alle boekenleggers doen. Sommige zijn daar echt te mooi voor.

Als auteur kijk ik ook naar de functie van een boekenlegger, maar dan anders. Heel kort door de bocht: het is een marketingtool. Dat was als kind nog nooit in me opgekomen. En dit is de inspiratie voor deze blog: mijn “promotie”boekenleggers waren op en ik vandaag heb ik nieuwe besteld. Het was even graven, maar ik kon de bestanden voor de boekenleggers voor Jonas Dubelaar deel 1 en 2 vinden.

Maar in de tussentijd is er natuurlijk een nieuw boek bijgekomen: het 3e deel van Jonas Dubelaar. Ging ik daar ook een cover van drukken op de ene kant en wat tekst + mijn website op de andere? Nee, ik heb het toch iets anders aangepakt. Ik zocht naar een template en raakte geïnspireerd. Ik zag iets van een boekenlijst voor 2022. Dat idee vond ik erg leuk, maar de stijl paste niet bij de cover van deel 3. Daarna zag ik iets schuins met horloges en twee wereldbollen. Dat idee sloot al meer aan! Maar ook die stijl was het net niet.

Dus heb ik er het volgende van gemaakt: de landkaart van Pyrbona Gy (maar dan schuin) plus een quote uit deel 3 in het Maruna (de magische taal in de Jonas Dubelaar-serie). De voorkant dient als promotiemateriaal, waarbij ik mensen de kans wil geven om een aantal stukjes van mijn schrijfsels te lezen. Via de homepage van deze website kun je kennismaken met mijn werk en schrijfstijl en zelf bepalen of je verder wil lezen of dat je je geld toch liever aan iets anders besteedt.

Met de achterkant wilde ik iets leuks geven uit de serie zelf voor bestaande lezers. De quote die ik hiervoor gebruikt heb is onderdeel van een ritueel uit het dit boek. Hiermee krijg je permanente toegang tot een plek, waarmee ik een toespeling maak op dat jij speciaal toegang krijgt tot dit boek. Leuk idee?

Ik heb al zin om deze boekenleggers mee te nemen naar Historisch Zoetermeer (24 & 25 september) en Fantasyfest (15 & 16 oktober, Rijswijk). Op evenementen zie ik overigens vaak dat mensen verbaasd zijn dat ze gratis zijn om mee te nemen. En dat snap ik, want zoals ik al zei, zag ik boekenleggers niet als promotiemateriaal. Dat is het eigenlijk wel (in ieder geval als je ze meeneemt naar een evenement of een signeersessie in de boekhandel). Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze niet daarnaast ook mooi mogen zijn.

Welke boekenlegger heb jij die je erg mooi vindt en waar je zuinig op bent?

4 antwoorden op “Boekenleggers”

  1. Ik gebruik zeker boekenleggers. Ik krijg er inderdaad ook vaak een in een boek. Of op boekenmarkten. Mijn nieuwste boekenlegger is er een die iemand voor mij gemaakt heeft van epoxyhars. Hij heeft mooie paarse bloemetjes erin en paarse glitters (mijn lievelingskleur).
    Het meest lees ik op mijn e-reader, dus daar heb ik geen boekenlegger voor nodig. 😉

    1. Wat bijzonder, een boekenlegger die iemand persoonlijk voor jou heeft gemaakt. Paars is ook heel mooi! Snap dat je boekenleggers niet gebruikt voor je e-reader. Heb jij er ook wel eens op geschreven?

      1. Ja, ik zag in een Facebook groep. Ze had zulke mooie gemaakt. Ik vroeg haar om er ook eentje voor mij te maken.
        En om op je vraag te antwoorden: nee, ik kan me niet herinneren dat ik er ooit op eentje iets geschreven heb. Als ik meedoe aan een leesclub maak ik altijd aantekeningen in een notitieapp op mijn tablet.

  2. Ik werk in een kringloopwinkel en zie van alles voorbijkomen: afgescheurde stukjes papier, foldertjes, vliegtickets in reisboeken, museumtickets in kunstboeken, ansichtkaarten met heel persoonlijke boodschappen erop. De mooiste die ik tot nu toe aantrof was een klavertje vier. Die ligt nu nog steeds op mijn buro.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.