Fantastic Reads and where to find them

Ben jij een boekenwurm die van fantasy houdt? En was jij erbij vandaag op 11/11/23? Dit was een fantastisch boekenevenement, een samenwerking tussen LocHal Tilburg en Anderwereld. Toch even een paar terugblikkende woorden terwijl ik hard meedoe aan NaNoWriMo en eerder naar huis ging i.v.m. zaken in de persoonlijke sfeer.

Ten eerste: als auteur en workshopgever vond ik dit evenement op meerdere vlakken zeer geslaagd. De bezoekers waren enthousiast, er waren meerdere leuke workshops, muziek en entertainment en vooral: het was een écht boekevenement met een mooie opkomst. Volgens mij hadden we het wel nodig, een boekevenement dat gericht is op sci-fi en fantasy.

Ik heb met meerdere bezoekers gesproken die aangaven dat het zo jammer was dat dit allemaal niet in de boekhandel ligt. Ja! Want het is er dus wel. Eén iemand vertelde me dat het gebrek aan aanbod “dwingt om mensen Engels te lezen” – zo zonde, want wat daarvoor nodig is, is meer zichtbaarheid van het aanbod dat al bestaat. En daar hebben vandaag met z’n allen een grote stap in de goede richting gezet.

Ik was nauwelijks gesetteld op mijn plekje met schrijfcollega Cathinca van Sprundel of ik hoorde dat alle goodiebags op waren die uitgedeeld werden aan de eerste 100 bezoekers. Daarop volgden veel leuke interacties met lezers en deed ik halverwege mijn workshop “fantasytalen verzinnen”. Ik vond het heerlijk om een uur aan de slag te gaan en het lekker interactief en verdiepend te maken.

In de voorbereiding had ik geprobeerd om een mooie presentatie met voorbeelden van mijn fantasytaal “Maruna” te geven, maar dat werd ‘m technisch helaas toch niet. Van tevoren kreeg ik een aantal inschrijvingen te horen en heb op basis daarvan de opdrachten geprint voor het geval dat. Er waren driemaal dat aantal mensen – het zat vol! En nu?

Lekker improviseren! Gelukkig heb ik de workshop vaker gegeven en het zo uit mijn hoofd doen heeft mij m.i. geholpen de beste workshopuitvoering tot nu toe te geven. Ik werd nogal overdonderd door de inspiratie en originaliteit die het in anderen aanwakkerde en door het applaus wat ik achteraf kreeg. Er werden enthousiaste antwoorden gegeven op mijn vragen en heb zelf ook kunnen helpen met vragen die aan mij gesteld werden. Ik ben ook blij met de positieve feedback die ik heb gekregen en ik kan alleen maar zeggen – met liefde! Het maakt me nederig en dankbaar.

Wat me ook opviel was dat er veel meer dan ik gewend ben in andere workshops mensen zaten die actief aan een (bestaande) fantasytaal van zichzelf werkten. Het leeft dus! Het was heerlijk om mezelf een paar uur onder te dompelen in een omgeving waar alleen maar boekenliefhebbers waren. Wat mij betreft: zeker voor herhaling vatbaar, “Fantastic Reads and where to find them”.

In één van de gesprekken die ik had, kwam ook een vraag naar voren van een lezer wat jij kan doen om al deze boeken dit op dit evenement aanwezig waren in de boekwinkel te krijgen. Mocht jij je daar ook toe geroepen voelen, hier zijn twee tips die ik gegeven heb.

  1. Is er een titel die je graag wil hebben, maar ligt die niet in jouw lokale boekhandel? Vraag het aan, ze kunnen het 9 van de 10 keer leveren. Pas als de boekhandelaar doorheeft dat er naar bepaalde titels of een bepaald genre vraag is, gaan ze erop inspelen.
  2. Start een petitie om auteurs uit te nodigen voor een signeersessie, lezing of een presentatie in het genre wat je meer wil zien, of specifieke auteurs die je graag in jouw lokale boekhandel zou willen zien. Hiervoor geldt hetzelfde principe als bij punt 1.

In ieder geval voel ik me geïnspireerd door deze dag en alsof ik in een warm bad terechtkwam, ook al was het voor mij de eerste keer op deze locatie. Kan ik trouwens een moment nemen om te zeggen dat ook de locatie fantastisch was? Echt heel gaaf.

Tot hier vandaag, ik moet weer aan de schrijf. Nog een flink aantal woorden te halen voor NaNoWriMo. Je kunt mijn voortgang in mijn verhalen op Facebook en Instagram volgen.

Als dit evenement een tweede keer wordt georganiseerd, ben jij van plan om erbij te zijn? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.